Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Začinjavanje jarećeg mesa

Začinjavanje jarećeg mesa

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
75
Začinjavanje jarećeg mesa

Jedan od osnovnih problema kod spremanja jaretine je to što ona ima dosta specifičan miris. Ako uspemo da začinimo jaretinu pravilno, onda ćemo moći da se izbavimo od toga i da uživamo u nežnom ukusu ovog sočnog i krhkog mesa. Upravo zbog toga danas smo odlučili da pomognemo svim domaćicama, koje obožavaju da maze svoje bližnje novim kulinarskim kreacijama.

Začinjavanje jarećeg mesa

I tako, vaš prvi zadatak je da uklonimo miris jaretine, tako što za taj cilj možete da prbegnete ekoj od sledećih caka:

1. Namočite jareće meso u belo vino, tako što će ono upiti njegovu nežnu aromu, a nakon toga možete da pristupite i sledećim koracima;

2. Možete da napravite marinadu sa senfom koja će meso učiniti još mekšim, a nakon sat vremena ga operite čistom vodom;

3. Zanimljiv trik je da ga natopite u vodu sa sirćetom ponovo na otprilike sat vremena, a nakon toga ponovo dobro da operete meso;

4. Sledeća varijanta je da koristite limunov sok, tako što će on ne samo dodati prijatnu aromu meso, nego će vam i pomoći da uklonite miris jaretine. Na taj način se smekšavaju njegova vlakna i ono postaje dosta krhkije;

5. Natapanje u slani rastvor sa dodatim aktivnim ugljem takođe će pomoći tako što se tako dodaje i specifičan ukus jelu sa jaretinom, naime kao da je kuvano na vatri;

Sirovo jareće meso
Fotografija: BlackWolfi/pixabay.com

6. Možete da ga natopite i u crveno vino sa začinima na sat vremena. Nakon toga ga operite u posoljenoj vodi i možete početi sa spremanjem.

Nakon što se se uspešno izborili sa uklanjanjem neprijatnog mirisa mesa sa našim gore navedenim savetima, sledi da se pozabavite i začinjavanjem jaretine, kao i pripremanjem mesa. Postoje dva osnovna načina, dakle dinstanje ili prženje. Izuzetno je važno da pravilno izaberete meso, tako što je obavezno da ono bude sveže.

Generalno, kao što smo vam rekli, ovo meso je dosta žilavo i zbog toga jedna od njegovih važnih karakteristika jeste njegovo spremanje na nižoj temperaturi, tako ono neće biti teško za žvakanje i varenje. Samo tako ono će omeknuti i postaće krhko, ali i sočno. U procesu začinjavanja, jareće meso postaje sve nežnije i zbog toga je važno da ne propustite ovaj korak.

1. Ovo meso veoma brzo gubi svoju vlagu, upravo zbog male količine masnoće u njemu. Najbolje je da ga spremate veoma polako, na slaboj vatri i na niskoj temperaturi sa dodavanjem veće količine tečnosti;

2. Kategorično je zabranjeno da se jede sirovo, važno je da ga pažljivo spremite, kako bi meso moglo u potpunosti da otkrije svoj ukus;

3. Aromatični začini će učiniti meso dosta ukusnijim. Jaretina je idealna za spremanje različitih recepata sa Bliskog istoka, jala iz meksičke kuhinje, turske kuhinje, grčke specijalitete i dr. Uvek možete da je uključite u recepte za kebabe ili kurban čorbe. Klasika za našu zemlju su i vaskršnja jela sa jaretinom.

Kebap sa jaretinom

Koji su začini za jareće meso?

1. Beli luk;

2. Crni biber;

3. Celer;

4. Aleva paprika;

5. Sok pomorandže;

6. Korijander;

7. Kurkuma;

8. Kumin;

9. Crveno ili belo vino.

Evo već znate koji su najpogodniji začini za jaretinu. A da li ste je bi spremali i ako da, koja su vaša omiljena jela sa ovim mesom?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest