bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Da napravimo domaći sudžuk

Da napravimo domaći sudžuk

Jana G.Jana G.
Početnik
1635
Domaći sudžuk

Domaći sudžuk ne može da se poredi po ukusu i aromi sa gotovim koji se prodaju u prodavnicama. Ukoliko želite da probate ukus pravog domaćeg sudžuka, napravite ga sami kod kuće.

Potrebni sastojci: 5 kilograma telećeg mesa, pola kilograma svinjskog mesa, 100 grama soli, 2 kašičice crnog bibera, prstohvatošećera, 1 kašičica kumina, svinjska creva.

Teleće i svinjsko meso se iseku na komade srednje veličine i dobro se usole. Posipaju se crnim biberom i kuminom i ostavljaju se na rešetci na dva dana i dve noći. Nekoliko puta je dobro da se umesi mleveno meso.

Meso se mesi i melje se, ostavlja se na hladnom mestu na jedan dan i jednu noć. Prethodno oprana creva se seku na velike trake. Mleveno meso se dobro umesi rukama kako bi se ravnomerno rasporedili začini. Svaki od njih se vezuje u jedan kraj i puni se mlevenim mesom.

Sušenje sudžuka

Nakon toga se vezuju sa drugog kraja i izbockaju se iglom. Tako napunjen sudžuk se savija kao potkovica. Sve potkovice se ostavljaju na hladnom mestu na 12 sati kako bi se osušile sa jedne strane. Nakon toga se okreću i ostavljaju se na još 12 sati.

Sve potkovice se zakače na hladnom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha. Ne smeju da se dodiruju, zato što će se teško osušiti. Četvrtog dana se skidaju i razvijaju se sasvim lagano oklagijom kako bi dobili karakterističan pljosnat oblik.

Posle se ponovo zakače i procedura se ponavlja još šest ili sedam dana. 25. dana sudžuk je spreman za konzumaciju.

Sudžuk može da se napravi i samo od svinjskom mesa.

Potrebni sastojci: 5 kilograma svinjskog mesa, 80 grama soli, 3 kašičice mlevenog crnog bibera, 1 supena kašika kumina, svinjska creva.

Sudžuk

Meso se iseče na komade srednje veličine, samelje se i pomeša se sa svim začinima. Ostavlja se da odstoji na hladnom jedan dan i jednu noć.

Tako pripremjenim mlevenim mesom se pune creva koja se vezuju u jedan kraj.

Nakon toga se savijaju kao potkovica i okače se na hladnom mesto kako bi se osušile. Sedmog dana se lagano razvijaju oklagijom. Nakon 25 dana čuvanja spremni su za konzumaciju.

Pogledajte i ove ukusne recepte za domaći sudžuk i/ili kako se čuva sudžuk.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest