Svinjska crevca predstavljaju gotove kožice za punjenje. Zato nema ničeg novog da se ona koriste najviše za punjenje svih vrsta kobasica.
Pre upotrebe creva za punjenje, potrebno je da se očisti unutranji deo, tako da se štapićem, debljine koliko i jedna olovka, izvrne i pažljivo ostruže, opere toplom vodom i ponovo se vrati. Očišćena i oprana creva treba da nadujete kao balon i da ih osušite. Takođe, ona se mogu sačuvati i za dalju upotrebu.
Da biste to uradili, gotova creva treba da stavite da se ohlade 8 - 10 sati, pa nakon toga da napravite snopove, pažljivo da ih istrljate solju i da ih stavite u čistu kutiju sa otvorom, kako bi salamura isparila. Nakon tiga snovoe creva poređajte u čistu posudu sa poklopcem, pa svaki red snovoa posipajte solju.
Domaća seoska kobasica
Potrebno vam je: 800 g svinjskog mesa, 100 g slanine, 0.5 šolje vode za mešenje, 1 g limunske kiseline, 3 g šećera, 10 g belog luka, začini i so po želji. Ovo je smesa za 30 g svinjskih creva.
Sameljite svinjsko meso, isecite i slaninu na kockice, sitno iseckajte beli luk i pomešajte sve. Dodajte začine, posolite i zamesite mleveno meso dok ne dobijete homogenu smesu. Napunite creva i zakačite kobasicu da se suši 24 sata.
Creva se koriste i za spremanje specijaliteta - a mogu se kuvati, dinstati ili pržiti.
Pržena svinjska crevca
svinjska crevca - 500 g, očišćena
luk - 2 glavice
so - po želji
biber - po želji
ulje - za prženje
Operite prethodno očišćena creva i isecite ih na komade oko 6-7 cm. Kuvajte ih sa dosta posoljene vode oko 20 minuta. Procedite ih sa cediljkom i ostavite ih da se dobro ocede. Isecite luk na tračice.
U tiganju propržite crevca, oko 5 minuta. Dodjte luk, posolite i posipajte biberom, pržite dok luk ne bude gotov, oko 10-15 minuta. Odgovarajući garnir uz njih je krompir pire ili sveža salata od povrća.
Komentari