Ako pogledate različite recepte, bilo posne ili mesne, otkrićete da jedna stvar skoro uvek nedostaje. Objašnjavaju šta su namirnice, koliko treba staviti od svega, kojim redosledom se sastojci dodaju, čak i kako iseći namirnice i u koju posudu da se stave, ali nigde ne nalazite informacije o čišćenju određenih namirnica.
Za domaćicu početnika ove stvari nisu tako "jasne" kao što svi mislimo. Za one koji imaju više iskustva, ovo je proces koji nema smisla pominjati. Međutim, da pojasnimo da sve što se u jelo dodaje kao namirnica, osim suvih začina i masti, mora prethodno da se opere i očisti.
Čak se i meso, kada se dodaje u jelo, prethodno dobro opere. Na kraju krajeva, dolazi iz prodavnice, pre toga je bilo u skladištu, a pre toga nije bilo upakovano. Diralo ga je mnogo različitih ljudi, a iako je većina nosila rukavice, dobro ga je prethodno oprati.
Povrće se takođe priprema – većina se ljušti, čime se uspeva da se ukloni deo koji je najzagađeniji. Ali kako očistiti lisnato povrće koje nema ni jedan sloj za uklanjanje?
Takvi primeri su spanać, zelje i kiseljak. Vrlo se lako čiste. Dobro ih je potopiti u vodu na 20 minuta da ne bi prali svaki list posebno – to će potrajati duže.
U veliku posudu stavite sve listove i napunite je vodom. Na ovaj način se ispira zemlja, ako je ima. Ako u vodi ima puno peska i zemlje, ponovite postupak.
Zatim morate ocediti povrće. Pravi deo dolazi kada počnete da sečete povrće. Spanaću se uklanja koren (ako ste ga kupili sa korenom) i većinu stabljika, jer su tvrde. Cilj je zadržati sam list.
Sa zeljem i kiseljakom - uklonite tvrdu žicu na sredini lista (ako postoji) a zatim sve naseckajte i započnite pravi deo kuvanja. Možda i nećete uklanjati žilu u sredini ako ćete povrće seći na sitne komade, ali ako ostane i onda se teže žvaće od ostalog dela lista, osećaj je neprijatan.
Ako sumnjate u čistoću zemlje na kojoj je raslo zeleno lisnato povrće, listove možete potopiti u vodeni rastvor vode sa malo sirćeta. Pustite ih da odstoje 1 sat, nakon čega ih morate oprati.
Na kraju, ali ne i najmanje važno, ni spanać ni zelje i kiseljak ne mogu da izdrže dugotrajno kuvanje. Spanać je najpodložniji kuvanju; ono traje samo nekoliko minuta, a kiseljak je bolje da se uopšte ne izlaže visokim temperaturama i da se konzumira svež.
Komentari