bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Jedite ovu hranu za dobro pamćenje i koncentraciju

Jedite ovu hranu za dobro pamćenje i koncentraciju

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
79
Jedite ovu hranu za pamćenje i koncentraciju

Ne može se poreći da smo ono što jedemo. Hrana igra važnu ulogu u tome kako naša tela funkcionišu, koliko zdrava može biti naša koža ili koliko kilograma dobijamo ili gubimo. Pored toga, ova stresna vremena zahtevaju svu dodatnu pomoć koju možemo da dobijemo.

Pošto se rad na daljinu smatra novom normom, postoji li način da se zaštitimo od smetnji koje nas okružuju, posebno kada radimo od kuće, a brza pauza od TV serije može zvučati savršeno?

Pa da. I za to ima hrane! Evo namirnica koje morate da nabavite da biste poboljšali snagu mozga, izoštrili pamćenje, bili budni i koje će vam pomoći da se fokusirate na svoj trenutni zadatak. Evo hrane za dobro pamćenje i koncentraciju!

Izvori kofeina

Suprotno popularnom verovanju, nikakva hrana vas neće učiniti pametnijim. Međutim, postoje namirnice koje vam mogu pomoći da se napunite energijom i da budete koncentrisani. Kofein se nalazi u namirnicama kao što su kafa, čokolada, energetski napici i neki suplementi, a kofein je savršen sastojak za buđenje, koji će vas voditi kroz ostatak dana i pomoći vašem pamćenju.

Izvori vlakana

Doručak za dobro pamćenje

Većina nas je uvek u žurbi da izađe iz kuće kako bi uhvatila autobus, voz ili taksi za posao. Češće nego što je to poželjno, skloni smo da preskočimo doručak, nešto što se smatra najvažnijim obrokom u danu. Ali da li ste se ikada zapitali zašto? Jednostavno je. Studije pokazuju da doručak bogat vlaknima, kao što su integralne žitarice, u kombinaciji sa mlečnim proizvodima i voćem (kao što su borovnice), može poboljšati pamćenje i pažnju. Vaš najbolji izbor? Recepti sa muslijem! Hrabro eksperimentišite sa njima i uživajte u savršenom rezultatu svakog dana.

Izvori omega-3 masnih kiselina

Riba na meniju se smatra najboljom hranom za pamćenje i koncentraciju. Međutim, ako ste vegan ili vegetarijanac, možda ćete želeti da potražite alternativne izvore omega-3. Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama (alternativni izvori mogu biti orasi, semenke, avokado, sočivo i masline) povezana je sa manjim rizikom od demencije i moždanog udara i sporijim mentalnim opadanjem sa godinama. Takođe se kaže da igraju vitalnu ulogu u poboljšanju pamćenja.

Izvori omega 3

Dnevna doza suplemenata vitamina, minerala i gvožđa može vam pomoći da pokrijete sve vaše potrebe u ishrani ako nešto nedostaje u vašoj ishrani ili nešto što vaše telo možda ne obrađuje kako treba. Naravno, vredi dobro spavati i piti puno vode.

Pogledajte i bilje za dobro pamćenje!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest