bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najpopularnije marinade na jednom mestu

Najpopularnije marinade na jednom mestu

Marinade

Reč marinada poreklo vodi od latinske reči marinara, što znači more. Pre mnogo godina morska voda je korišćena za čuvanje mesa i ribe, jer je so čuvala ove proizvode od kvarenja. Marinade daju namirnicama magičan ukus, miris i mekoću. One predstavljaju tečnost, ponekad kiselog ukusa (od sirćeta ili limuna) i buket mirisnih začina i trava.

Marinada može da sadrži: soja sos, lovorov list, bosiljak, so, biber, beli luk, ren, peršun, čak i vino ili drugu vrstu alkohola. Na taj način marinada daje mekoću mesima, koja se mariniraju. Dovoljno je pomešati sastojke i potopiti meso izvesno vreme.

Različite i osnovne vrste marinada su:

Marinada za piletinu:

Marinada za piletinu

Uključuje maslinovo ulje, limun, med, votku, beli luk, majčinu dušicu, selen, bosiljak, origano i so po ukusu.

Marinada za ribu:

Marinada za ribu

Uključuje soja sos, čili sos, belo vino, crni luk, beli luk, biber, braon šećer i vodu. Može se koristiti i za jagnjeće ili pileće meso.

Marinada za jagnjetinu:

Marinada za jagnjetinu

Uključuje maslinovo ulje, limunov sok, peršun, ruzmarin, majoran, estragon, beli luk, beli biber i so.

Marinada za divljač:

Marinada za divljač

Uključuje rakiju, sirće, vodu, beli luk, celer, bahar, so, šećer, biber i karanfilić. Meso se marinira 48 sati, nakon čega se može potopiti u viski ili pire od voća za još 24 sata.

Tečna marinada:

Dobra za kotlete, vratne krmenadle i but. Marinira se 10-12 sati. Promešaju se ulje, sirće, crno vino, senf, čubar, aleva paprika, so, šećer i lovorov list.

Suva marinada:

Dobra za kotlete, vratne krmenadle, ražnjiće i but. U posudi se promešaju crni luk, čubar, biber, kumin, korijander, so, suvi peršun i seme slačice.

Marinada za povrće:

Od maslinovog ulja, limuna, bosilka, origana, majčine dušice, belog luka i soli. Izuzetna za pečurke, tikvice, paprike i patlidžan. Kada ih premažete marinadom, pecite ih na aluminijumskoj foliji i na roštilju.

Azijska marinada:

Azijska marinada

Uključuje soja sos, čili sos, ulje kikirikija i susama, belo vino, jabukovo sirće, celer, beli luk, crni luk, so.

Univerzalna marinada:

Od belog vina, aleve paprike, luka u prahu, soja sosa i belog luka u prahu.

Saveti za pripremu marinade

- Kada se marinada priprema, ona treba da bude gotova bar 1 sat pre nego što se u njoj marinira.

- Kada mariniramo, neophodno je koristiti staklenu ili keramičku posudu ili teglu sa dobrim poklopcem (nikada metalnu ili plastičnu posudu, jer može dati drugačiji ukus ili boju mesu);

Marinada

- Neophodno je meso ili ribu koju ćemo marinirati naseći na komade. Ako je celo, meso moramo kompletno prekriti marinadom i okretati ga periodično, a u isto vreme ga probosti na par mesta, jer marinada može da prodre maksimalno 1, 5 cm u dubinu;

- Mekano pile ili riba se mariniraju ne više od 1 sat na sobnoj temperaturi, kako se ne bi raspali posle; pileće grudi je dobro marinirati 2 sata, a teletinu i svinjetinu – 2-4 sata.

- Kada marinirame duže vreme, posuda mora da bude dobro zatvorena i obavezno u frižideru;

- Što više vremena meso provede u marinadi, toliko više se utiče na njegov ukus;

- Veliki broj marinada može se čuvati u frižideru oko mesec dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest