bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je kikiriki puter koristan i za šta je koristan?

Da li je kikiriki puter koristan i za šta je koristan?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4513268
Kikiriki puter u tegli

Kikiriki puter se smatra korisnom i zdravom hranom, iako sadrži zasićene masti i ima više natrijuma nego kalijuma. Prisustvo zasićenih masti ne premešta kikiriki puter automatski u hranu u "nezdravom" lageru. Maslinovo ulje, pšenične klice, pa čak i tofu, imaju malo zasićenih masti.

Celokupnost hranljivih materija, a ne samo jedne ili dve, određuju koliko je određena hrana dobra za zdravlje. Korisno je da konzumirate kikiriki puter svakog dana, ali u umerenim količinama. Nemojte jesti više od 2 supene kašike ili otprilike 32 grama (190 kalorija) na dan.

Kikiriki puter sadrži malo vlakana, neke vitamine i minerale (uključujući kalijum) i druge hranljive materije.

Kikiriki puter je dobar izvor vitamina i minerala, poput:

- vitamina E;

- vitamina B3;

- vitamina B6;

- magnazijuma;

- mangana.

Nauka je dokazala da hronična upala niskog stepena može da se pretvori u tihog ubicu koji doprinosi kardiovaskularnim oboljenjima, raku, dijabetesu tipa 2 i drugim stanjima.

Tokom godina mnogobrojna proučavanja pokazuju da su ljudi koji redovno uključuju orašaste plodove ili kikiriki puter u svoju dijetu manje skloni da razviju srčana oboljenja ili dijabetes tipa 2, nego oni koji ih retko konzumiraju.

Zašto je kikiriki puter koristan?

Zasićene masti nisu smrtonosni toksin za koji se često predstavljaju. U umerenim količinama malo zasićenih masti nije opasno za zdravlje. Međutim, uzimanje velike količine njih je osnova većine kardiovaskularnih oboljenja.

Za razliku od njih, nezasićene masti koje čine veći deo sadržaja masnoća u kikiriki puteru pomažu u smanjivanju LDL holesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Koristi kikirkiki putera

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Oleinska kiselina je jedna od osnovnih masnoća koja se nalazi u kikiriki puteru, i pomaže u regulisanju holesterola, krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, što smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja.

Sadržaj omega-6 masnih kiselina u kikiriki puteru takođe pomaže u poboljšavanju nivoa dobrog holesterola i smanjuje nivoe lošeg holesterola.

Sprečava dijabetes. Oleinska kiselina pomaže u smanjivanju insulinske rezistencije, što je faktor koji igra ulogu u povećavanju nivoa šećera i razvoju dijabetesa.

Bori se sa slobodnim radikalima. Antioksidansi kao što su mangan, vitamin E i resveratrol u kikirikiju mogu da pomognu u suprotstavljanju efektu slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali povećavaju rizik od hroničnih oboljenja uključujući rak. Konzumacija kikirikija može da smanji ovaj rizik.

Podstiče gubitak težine. Ako se konzumira umereno, kikirki puter može da vam pomogne da smanjite svoju težinu. Proteini i vlakna u kikiriki puteru mogu da vam pomognu da se osećate siti duže vreme.

Mirno možete da ubacite u svoj jelovnik sve vrste orašastih plodova, kao i kikiriki puter i drugo.

Pogledajte i neke ideje za spremanje kolačića sa kikiriki puterom i kolača sa kikiriki puterom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest