bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravila za sušenje pečuraka

Pravila za sušenje pečuraka

Nina NordNina Nord
Džedaj
977
Sušene pečurke

Izuzetno je lepo prošetati šumom i vratiti se sa korpom punom pečuraka. A da bi se dugo zadržala aroma ovih šumskih plodova, postoje neki trikovi.

Tako ćete i zimi moći da uživate u bogatom mirisu pečuraka, koje će mirisati na sveže ubrane. U tu svrhu moraju biti dobro osušene.

Jedan od načina za sušenje svake pečurke je da je probušite iglom sa koncem. Ovako ćete dobiti dugačku nisku prethodno očišćenih pečuraka. Međutim, one se ne peru, već samo čiste od ostataka lišća i zemlje i iseku im se prekomerno oštećena područja.

Pečurke se ne nižu cele, već se seku na kriške koje nisu previše tanke, ali nikako debele. Ovo im omogućava da se ravnomerno osuše.

Nizanje treba obaviti tako da se pečurke ne dodiruju i da između njih cirkuliše vazduh. Pronađite zgodno mesto da okačite vence sa pečurkama i samo sačekajte da se one osuše.

Druga opcija za sušenje pečuraka je da ih sipate u pleh i osušite u rerni. U tu svrhu se zagrevaju oko sat vremena na temperaturi od 30-40 stepeni.

Sušene pečurke u posudi
Fotografija: Hrana za Dushata

Zatim treba da se potpuno osuše na otvorenom, inače rizikujete da ih presušite. Tada će pečurke izgubiti aromu i korisne supstance.

Osušene pečurke najbolje je čuvati u torbi od gaze ili tkanine, na provetrenom mestu i dalje od proizvoda sa jakim mirisom, jer pečurke mogu da ga upiju.

Izbegavajte da ih držite na vlažnom mestu, jer će se pokvariti. Imajte na umu da se pravilno sušene pečurke savijaju, a presušene pečurke lome.

Ako su vam pečurke presušene, napravite od njih prah od pečuraka. Sameljite ih u mlinu za kafu, posolite po ukusu i dodajte suve zelene začine. Ovaj prah je idealan začin za meso, osnova za soseve i čini omlet neverovatnim užitkom za nepce.

Prašak od pečuraka najbolje je čuvati u staklenim teglama sa čvrsto zatvorenim poklopcima. Rok trajanja mu je oko deset meseci. Na ovaj način naše telo pečurke još bolje apsorbuje nego kad su sveže.

Ako volite pečurke, preporučujemo vam da isprobate naše recepte za:

- supu od pečuraka;

- rižoto sa pečurkama;

- ili šnicle sa pečurkama;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest