Hranjljiva vrednost pečuraka po ničemu ne odstupa od hranjljive vrednosti najboljeg povrća.
U njima ima najviše vode, ali sadrže i 3 procenata belančevina u kojima ima korisnih aminokiselina, koje organizam skoro u potpunosti može da apsorbuje.
Pečurke imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata, nemaju uopšte skroba i zbog toga se preporučuju osobama koje imaju problem sa preteranom težinom. One sadrže i mineralne soli važne za organizam i to soli kalijuma, fosfora i bakra, kao i vitamine A, B, C i dr.
Najukusnije i najaromatičnije su sveže pečurke, koje pak treba pažljivo očistiti pre termičke obrade.
Oproban trik je čišćenje pečuraka jedna od druge. Mlade pečurke se pažljivo trljaju jedna od druge, dok se ne uklone svi tragovi prljavštine. Najupornije fleke i mrlje možete da očistite papirnim ubrusom ili vlažnom krpom.
Za upornije mrlje u pečurke možete da sipate 2 kašike brašna u pečurke, da dodate vodu da prekrije pečurke i da nakon toga trljate pečurke i da skinete sve fleke i prljavštinu.
Očišćene pečurke ne mogu se čuvati previše vremena i zbog toga vam predlažemo da za vašu porodicu pripremite dinstane pečurke, supu od pečuraka ili pečurke sa pirinčem.
Komentari