bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto da jedemo više luka svakog dana?

Zašto da jedemo više luka svakog dana?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4513068
5 promena, koje će se desiti ako jedemo luk svakog dana

Ne postoji takvo povrće koje ne doprinosi vašem zdravlju, ali luk je povrće koje se nalazi među prvima na rang listi. Luk je dobar izvor vitamina, minerala i vlakana i poznato je da nudi i različite zdravstvene koristi. Poznato je da je luk koristan za zdravlje srca, kostiju i creva.

Luk se nalazi među najboljim izvorima hranljive materije nazvane kvercentin, za koju je poznato da zabranjuje aktivnost stvaranje elemenata koji uzrokuju rak. Flavonoidi dolaze iz biljaka i nalaze se u posebnom izobilju u luku.

Oni koji su preduzeli dugoročnu dijetu sa visokim sadržajem flavonoida, smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, kategorična su istraživanja. Ali konzumacija luka ima takođe i mnogo drugih prednosti koje će iznenaditi većinu vas nakon što ih pročitate. Međutim, imajte u vidu da ukoliko ste osetljivi na luk, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom pre nego što ga konzumirate.

Navešćemo vam 5 koristi luka koje mogu da pomognu u postizanju željenog cilja ako ga uključite u svoj svakodnevni jelovnik.

1. Luk povećava plodnost

Voda sa lukom

U prošlosti muška neplodnost se lečila lekarskim pregledima, operacijama i mnogim testovima. U današnje vreme možemo prosto da pijemo sok od luka. Uzimanje velike raznovrsnosti antioksidanasa (koje luk ima u izobilju) je inovacija za povećavanje efektivnosti plodnosti. Pritom, luk je prirodan proizvod.

2. Luk pomaže kod curenja krvi iz nosa

Odličan način da zaustavite curenje krvi iz nosa je korišćenje luka. Ovo možete da postignete tako što uzmete pola glavice luka i stavite je tačno ispod svojih nozdrva, nakon čega dišete. Luk sadrži vitamin C i bioflavonoide koji doprinose zaustavljanju krvarenja. Druga prednost luka je što pomaže kod zapušenog nosa. Luk otpušava prolaze u nosu, olakšavajući disanje.

3. Luk zaustavlja depresiju i poboljšava raspoloženje

Luk sadrži folnu kiselinu koja pomaže u sprečavanju depresije koja se pojavila i poboljšava vaše raspoloženje putem razgradnje aminokiseline, nazvane homocistein.

4. Žvakanje sirovog luka pomaže protiv stvaranja karijesa

Žvakanje sirovog luka će učinite vaše zube otpornijim na karijese, zato što se bori sa svim bakterijama u ustima. Dovoljno je da žvaćete malo luka 2 do 3 minute, jer to može da pomogne u sprečavanju karijesa.

5. Luk jača imunološki sistem i štiti od prehlade i gripa

Supa od luka

Prema zdravstvenom stručnjaku Ljuku Kutinju, luk može da pomogne u sprečavanju prehlada, kašlja, groznice i upaljenog grla. Ovo se dešava tako što isečete luk na komade i natopite ih u vodu na 6-8 sati. Uzimajte vodu od luka po 3-4 supene kašike, po 3 puta na dan u lekovite svrhe.

Međutim, verovali ili ne, jedna topla domaća supa od luka takođe može da učini čuda sa vašim telom. Ako vam se pak jede nešto tako, pripremite hrskave krugove od luka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest