bonapeti.rs»Članci»Hranljive Namirnice»Luk Šalot - koristi i primene

Luk Šalot - koristi i primene

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Luk šalot

Iako luk Šalot više nije nikakvo egzotično povrće za nas i možemo da ga sretnemo u nizu većih prodavnica ili tržišta, mi retko posežemo ka njemu, zato što nas zaprepasti njegova veća cena u poređenju sa našim crnim lukom, a i zato što nam nije mnogo jasno za šta i kako da ga koristimo.

Eto zašto ćemo vam ovde pokazati koja je primena šalota i koje su koristi njegove konzumacije.

Kao što možete pretpostaviti, luk Šalot pripada porodici Luka, ali sa mirno možemo reći da svojom strukturom podseća na beli luk, zato što u većini slučajeva formira više glavica. Njegov naučni naziv je Allium ascalonicum, ali ovo je samo za dodatne informacije - na ovaj način ga nećete pronaći u prodavnicama. Međutim, moguće je da je nazvan vlaški ili srpski luk, iako njegovo rodno mesto nema veze sa Balkanom. Veruje se da je u Evropu donet iz drevnog palestinskog grada Askalona, danas poznatog kao Aškelon.

Luk Šalot ima bakarne ljuske i beličastu unutrašnjost, koja često poprima crvenu nijansu. Duguljastijeg je oblika od crnog luka i ima mnogo drugačiji ukus od njega.

Može da bude nazvan favoritom među vrstama luka koje se koriste u Francuskoj, gde ga majstor kuvar često dinsta zajedno sa belim vinom. Odlično se slaže sa pilećim mesom i ribom, ali se ne preporučuje da ga propržavate, već samo da ga dinstate. Prilikom propržavanja ispušta gorčinu, tvrde francuski stručnjaci.

Sada da vidimo koje su njegove koristi. Oko 100 g luka Šalot sadrži dosta vlakana, vitamine A, C i K, kao i vitamine iz B grupe. Bogat je kalcijumom, kalijumom i magnezijumom i ne sadrži holesterol.

Sve to ga čini odličnim za upotrebu ne samo u kuvanju, već i za zdravstvene svrhe. Možete ga koristiti za želučane probleme, a posebno nadutost stomaka i gasove.

Od njega se prave obloge koje dobro deluju na oči, a u Indiji prave posebnu mešavinu sa dodatkom šećera koja se koristi za lečenje upaljenog grla.

U kozmetici se koristi za podhranjivanje kože, za uklanjanje pega i kao sredstvo protiv opadanja kose. Ali najzanimljivije je što se pretpostavlja da on smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

pečeni luk za prilog

Zar ne vredi zatvoriti oči pred njegovom cenom i početi uključivati luk Šalot redovno u svoj meni?

Zdravstvene koristi konzumacije šalot luka

Šalot je najstariji kućni lek za rast kose. Ovaj luk je bogat sumporom koji pomaže u proizvodnji kolagena tkiva. Ovo je korisno za obnavljanje kose. Luk Šalot naseckajte na male komadiće i iscedite sok. Ravnomerno nanesite na kožu glave i sačekajte 15 minuta. Isperite blagim šamponom koji pomaže rastu kose.

Šalot je bogat gvožđem. Jedna šolja Šalot luka može da obezbedi 1, 9 miligrama gvožđa – 24% dnevnog unosa gvožđa za muškarce i 11% za žene.

Generalno, šalot ima bolji nutritivni profil od nama poznatog kromid luka. Prvi ima više antioksidansa, minerala i vitamina od običnog luka.

Možda najbolji nutritivni bonus glavica šalot luka je njihov raznolik sadržaj njhovih antioksidativnih jedinjenja. Ovi antioksidansi se oslobađaju kada je površina ćelije narušena, obično tokom seckanja ili drobljenja, slično kao i beli luk. Kada se ovi antioksidansi oslobode, formiraju još jedno dragoceno jedinjenje koje se zove alicin. Ovo moćno jedinjenje pomaže u smanjenju mutacije ćelija i raznih vrsta raka.

Šalot takođe sadrži mineral kalijum, koji podržava mnoge funkcije vašeg tela. Kalijum pomaže vašem telu da održi stabilan rad srca i ravnotežu tečnosti.

Šalot obezbeđuje zdravstvene koristi ljudima koji paze na svoju težinu i unos zasićenih masti. Šalot ima blago oštar ukus. Za razliku od luka, njegov ukus neće preplaviti vaše nepce i sinuse, niti će vam spaliti jezik. Takođe, za razliku od belog luka, šalot ima manje uticaja na vaš zadah. Svi znamo koliko neugodan zadah može biti nakon konzumacije belog luka. Zato se često odričemo svog omiljenog klasičnog taratora u kojem je on važan proizvod. Ili ga jednostavno ne dodajemo u hladnu mlečnu supu.

Konzumacija šalot luka štiti još i od kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara, aterosklerotske bolesti i moždanog udara.

Izbor i čuvanje šalot luka

Šalot možete pronaći na pijaci ili supermarketu zajedno sa drugim vrstama luka, belim lukom, povrćem i voćem. Ne zaboravite da izaberete šalot koj je suv i tvrd. Izbegavajte onaj koji je mekši ili je već proklijao. Izaberite veličinu koja će savršeno odgovarati vašem receptu ili pripremi.

Savršeno mesto za čuvanje šalota je hladno, suvo i tamno. Glavice šalot luka treba čuvati otprilike mesec dana.

ЛLuk šalot - koristi i primene

Sečenje šalot luka

Koristite oštar nož da iseckate šalot. Što manje pritiskate šalot, manja je verovatnoća da ćete razbiti ćelijske zidove - što dovodi do manje suza. Najbolje je da ne koristite rende ili blender, jer će oštrica izrendati šalot i dati neprijatan, gorak ukus.

Kulinarske primene šalot luka

Šalot se mnogo lakše skuva u tiganju nego običan luk zbog njihove finije ćelijske strukture, što na kraju omogućava veću karamelizaciju. Luk razvija slatku, blagu aromu dok se kuva. Ali možete ga pripremiti i na drugi način. Na primer u rerni.

Pečeni luk

Pecite cele glavice šalota na 180 stepeni da se karamelizuju. Zatim ih dodajte u prelive, sosove za špagete ili pire krompir, pečeni krompir, krokete od krompira za izvanredan ukus.

Karamelizovani luk

Naseckajte i naprskajte šalot luk šampanjcem i javorovim sirupom. Pecite dok ne dobije lepu boju. Koristite na sendvičima ili takosima.

Bujon od povrća

supa od luka šalot

Dodajte da u šargarepe, luk i celer kada pravite bujon od povrća. Ili pak dodajte luk šalot u svoju omiljenu supu od luka. Možete ga pronaći u mnogim francuskim supama.

Brz garnirung

Luk šalot začinite jabukovim sirćetom i sokom od cvekle da biste napravili ukusan garirung uz pečenu svinjetinu, sendviče sa mesom i drugo. Ne samo da će poprimiti jarko ružičastu nijansu; prstenje je atraktivan garnirung.

Salsa

Sitno naseckajte i dodajte u sveže sastojke kao što su halapenjo, avokado, ananas ili paradajz.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas