bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta je korisna dunja?

Za šta je korisna dunja?

Nina NordNina Nord
Džedaj
10317
Dunje u gajbi

Ukusna i korisna dunja u sirovom obliku ne samo da nije lako svarljiva, već je čak i štetna za stomak. Ali kuvane ili pečene dunje su ukusne i vole ih mnogi ljudi.

Marmelada od dunje ima mnoga lekovita svojstva, pored toga što je savršena za palačinke. Preporučuje se za bolesti želuca koje su inflamatorne prirode.

Semenke dunje su veoma korisne jer sadrže biološki aktivne supstance. Sadrže puno fruktoze, glukoze, pektinskih jedinjenja, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, fosfora, bakra.

Dunja sadrži provitamin A, kao i vitamine C, E, B1, B2, B6, PP. Dunja se ne preporučuje kod zatvora, pleuritisa, kao i osobama koje pevaju, jer u velikim količinama loše utiče na glasne žice.

Kompot od dunje i kuvane dunje u koje su dodat med i jabukovo sirće poboljšavaju varenje. Visok nivo pektinskih jedinjenja u dunji poboljšava stanje stomačnih upala i stomačnih tegoba.

Sveže dunje

Pečene i kuvane dunje koriste se kao antiemetik (sredstvo protiv povraćanja). Sok od zrelih dunja je antiseptik. Njegova konzumacija je korisna za sve one koji pate od respiratornih bolesti.

Dunja je korisna za cistitis. Zbog korisnih makro i mikroelemenata koje sadrži dunja, ovi plodovi dobro utiču na raspoloženje i teraju tmurne misli.

Astmatični napadi se mogu umanjiti ako se popije napitak od listova dunje. Ipak, pre toga je dobro čuti mišljenje lekara.

Deset listova dunje se prelije jednom šoljom ključale vode i kuvaju se petnaest minuta na pari. Pijte dve supene kašike tri puta dnevno pre jela.

Kod gastritisa pomaže napitak od semena dunje. Deset grama semena se prelije toplom vodom i meša pet minuta. Seme ne treba mleti jer će osloboditi otrovnu supstancu amigdalin, koja dunji daje blagi ukus gorkog badema.

Napitak se procedi i pije po jedna supena kašiku četiri puta dnevno, pola sata posle jela. Ovaj napitak je takođe veoma koristan za opekotine i iritacije kože. Napitkom se mažu obolela mesta najmanje deset puta tokom dana.

Pročitajte više o tome kako da napravite čaj od dunje, kako da sušite dunje i kako da čuvate dunje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest