Ovo će biti jedan od najslađih i najkorisnijih članaka koje ćete pročitati u skorije vreme.
U nastavku su navedene zdrave namirnice koje će zasititi želju za slatkim stvarima, koja vas neprestano juri. Jedite ih bez mnogo griže savesti, ali imajte na umu jednu stvar – iako su korisni, ovi proizvodi su ipak i kalorični.
1. Crna čokolada
Moraćemo da zaboravimo na neverovatan ukus mlečne čokolade i da se zaljubimo u gorki ukus. Ima malo kalorija, ali mnoge druge korisne supstance kao što su antioksidansi, flavonoidi (brinu o kapilarima i imaju sedativno dejstvo), kalcijum, proteini, gvožđe, magnezijum i vitamini.
2. Puslice
Mnogo manje kalorija od većine slatkiša. Sadrže dosta gvožđa i fosfora, kao i proteine koji jačaju mišićno tkivo.
3. Pestil
U razumnim količinama može se jesti bez straha za figuru. On, kao i marmelada, smanjuje negativne efekte zračenja i uklanja soli teških metala iz organizma.
4. Marmelada
Korisna pre svega zbog prirodne komponente - pektina, koji joj daje želatinasti oblik. Pektin smanjuje nivo holesterola, uklanja toksine i normalizuje aktivnost gastrointestinalnog trakta. Osim toga, nema toliko kalorija!
5. Med
Sadrži onoliko kalorija koliko i šećer. Međutim, mnogo je slađi i stoga vam je potrebno manje, na primer, ako ste navikli da u čaj stavljate 2 kašičice šećera, a zatim ga zamenite medom, možete u potpunosti da idete sa jednom. Pored toga, med sadrži vitamine, minerale i aminokiseline neophodne za telo. 100 g meda sadrži dnevne potrebe magnezijuma, mangana i gvožđa.
6. Alva
Ne samo da je izuzetno ukusna, već ima i podmlađujući efekat na telo. Vitamini A, E i grupa B u sastavu halve imaju blagotvorno dejstvo na stanje kože, a takođe jačaju kardiovaskularni sistem. Nije tajna da se alva od davnina koristi u kozmetičke svrhe.
7. Kandirano voće
Prirodni proizvod koji sadrži mnoge vredne antioksidativne vitamine: beta-karoten, tokoferol i askorbinsku kiselinu. Kandirano voće poboljšava pamćenje, pomaže boljoj koncentraciji, ublažava umor, pomaže da se nervi drže pod kontrolom. Istovremeno je korisno i niskokalorično.
8. Slatko bez kuvanja
Skladište za vitamine i minerale. Međutim, da bi se očuvala njegova korisna svojstva, ne može se pripremiti po "bakinom receptu". Treba da kuvate petominutno slatko ili da pripremite hladno slatko. Slatko od maline, dunje, drenjina i oraha sa pravom se smatraju najkorisnijim.
9. Šećer od trske
Još pre 20 godina zapadni nutricionisti su objavili da je smeđi šećer od trske mnogo zdraviji od klasičnog rafinisanog belog šećera. Podvrgnut minimalnoj industrijskoj preradi, šećer od trske je dobar za organizam, jer zahvaljujući melasi sadrži čitav niz korisnih elemenata u tragovima (kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum).
10. Voće i šumsko voće
Sadrže mnogo vitamina, mikro elemenata, mineralnih soli i antioksidanata neophodnih za naše zdravlje i dugovečnost. Voće i šumsko voće su veoma hranljivi jer sadrže mnogo organskih kiselina, eteričnih ulja, proteina, ugljenih hidrata, tanina, pektina i vlakana. Od davnina su cenjeni zbog svojih lekovitih svojstava. Za one koji žele da izgube težinu, vlakna iz voća i bobica šumskog voća su najbolji pomoćnik.
Komentari