Halibut (Iverak)

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4187
halibut

Priroda nas iznenađuje raznim čudnim stvorenjima, ali prava divna stvorenja su u dubinama mora i okeana. Vrsta i način života ovih morskih stvorenja iznenađuju i teraju nas na razmišljanje o mogućnostima koje život pruža.

Morska riba, poznata kao Halibut ili Iverak, kao sa mnogim drugim imenima, živi je dokaz neobičnosti prirode. Svako ko je fasciniran stvorenjima ogromnog morskog prostranstva biće zainteresovan da sazna više o ovom zanimljivom stvorenju koje, pre svega, privlači pažnju gurmana.

Opšte informacije o halibutu

Halibut je morska riba, težak, ali poželjan ulov ribara, jer veličina ribe često uveliko premašuje težinu ribolovca i potrebno je mnogo veštine da se ona izvadi iz vode. Šta je neverovatno kod ove ribe?

Halibut je predstavljen sa 5 glavnih riba i pripada porodici listova. Živi samo u morima i okeanima, preferirajući slanu vodu i naseljavajući znatne dubine. Voli temperature vode od 3 do 8 stepeni i zato se najčešće kreće u arktičkim vodama u čistim i netaknutim vodama. Atlantski severni ledeni okean, Barencovo more i Japansko more su njegova prirodna staništa.

Ova riba živi do 30 godina, a potomstvo počinje da daje nakon 7-10 godina.

Opis halibuta

Najzanimljivija stvar kod halibuta je njegov tip tela. Riba je ravna, sa odnosom dužine i širine 3:1. Riba raste tokom svog života i može dostići dužinu od 2-5 metara, a širina tela je oko 1/3 dužine, težina ponekad prelazi 100 kilograma. Međutim, morski predstavnik vrste je manji - njegova dužina nije veća od metra, a težina je oko 4 kilograma.

Izgled se može definisati kao neverovatan - riba ima asimetričnu glavu, okrugla usta pomerena udesno, ali najneobičniji deo su oči - nalaze se na bokovima tela, a u donji deo tela je sivo-bele boje.

Halibut je riba - grabljivica koja živi na dnu. Ima oštre zube kojima hvata druga morska stvorenja. Naizgled nespretni palčevi ribe veoma su okretni u lovu. Ova riba dugo čeka u zasedi i neočekivano napada žrtvu, a ako je potrebno, može i da je juri.

Halibut nije zainteresovan za svoje potomstvo, iako je jedna od najplodnijih riba. Ženka polaže više od 3 miliona jaja istovremeno. Mrest počinje zimi. Ona ne brine o potomstvu, a mališani od samog početka uče da se brinu o sebi.

iverak

A da ova divna riba bude još neobičnija, zanimljiva je činjenica da u početku izgleda kao obična riba, a nakon prve godine života, njene oči su već pomerene u stranu.

S obzirom da je ova riba predmet aktivnog ribolova, njena populacija se znatno smanjila, a neke vrste morskih listova su zabranjene za ribolov, jer su u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta. Aktivan ribolov nije popularan samo zbog izuzetnog iskustva u sportskom ribolovu, već i zbog kvaliteta ribljeg mesa.

Hemijski sastav mesa morskog lista

Ova riba je stanovnik hladnih severnih voda, što odmah daje indikaciju da je meso zasićeno mastima. Njegova hranljiva vrednost zavisi od mesta na kome riba živi. Što riba živi severnije, ima više masti. Takođe ima visoke vrednosti proteina od 11, 3 do 18, 9, kao i dosta vode, ali bez ugljenih hidrata. Kilokalorije su 190 do 100 grama težine.

Od 25 procenata masti u ribi, većina su polinezasićene omega-3 masne kiseline. Međutim, deo ove masti se gubi u procesu kuvanja. Zamrzavanje gubi polovinu ove esencijalne masti, a soljenjem ribe se gubi oko 30 procenata.

Korisna svojstva mesa Halibuta

Meso takođe sadrži skoro sve vitamine koji su potrebni ljudskom telu. Jetra i kavijar od jaja su najbogatiji njima.

Minerale predstavljaju kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, cink, gvožđe, bakar, cink, selen, jod.

Jetra i kavijar su veoma korisni, ali previše masni.

Pošto u ribi ima malo kostiju i mnogo masti, meso ove ribe ima visoke kvalitete ukusa i blagotvorno deluje na ljudski organizam.

Ovo meso povećava elastičnost zidova krvnih sudova, smanjuje nivo homocisteina u krvi, utiče na holesterol, snižava pritisak, snižava viskozitet krvi, stimuliše razgradnju masti, normalizuje metabolizam, povećava imunitet.

Pozitivni efekti mesa Halibuta blagotvorno utiču na hipertenziju, aterosklerozu, proširene vene, očne bolesti, rahitis, cirozu jetre, depresiju, nedostatak vitamina i mnoge druge zdravstvene probleme.

Štetni efekti mesa Halibuta

Uprkos brojnim prednostima, u ovom mesu postoje neke skrivene štete koje treba uzeti u obzir.

Nije ga dobro davati deci mlađoj od 7 godina, trudnicama, osobama sa alergijama, gojaznim osobama, osobama sa kamenjem u žučnim kanalima i bubrezima, sa povećanim nivoom kalijuma u ​​krvi.

Izbor ribe i čuvanje

- riblji file mora biti beo;

- ne bi trebalo da bude deblja od 1, 5 santimetara jer je pljosnata riba;

- ne bi trebalo da bude slojeva masti sa obe strane, oni su ravnomerno raspoređeni po celom fileu;

kuvanje halibuta

- rok trajanja je 8 meseci na 18 stepeni ispod nule.

Kuvanje Halibuta

Ova riba se priprema na različite načine. Može se soliti, dimiti, konzervirati, pržiti, dinstati, kuvati ili peći na roštilju. Kavijar je pogodan za doručak.

Prilikom kuvanja treba imati na umu da je riba masna i da upija masnoću, pa postaje visokokalorična kada se prži.

Ova riba se odlično slaže sa raznim biljem - ruzmarinom, žalfijom, majčinom dušicom, bosiljkom, meli i ružičastim biberom, muškatnim oraščićem.

Veoma je ukusan, pripremljen sa povrćem, belim vinom i drugim.

Fina riblja jela sa halibutom su: Halibut sa belim vinom, pečeni Halibut, Halibut sa bademima ili pinjolima, Halibut sa sosom od šafrana i povrćem. Kulinarska remek-dela koja uključuju ribu dobijaju se kada se kombinuju sa kraljevskim kozicama i lignjama ili drugim morskim plodovima.

Jednostavan recept je da se ispeče u testu, a sofisticirani francuski recept je da se pripremi u mlinarskom stilu, koji je klasičan u francuskoj kuhinji.

Riblji file je prava poslastica jer je veoma mekan i podjednako je ukusan pržen u tiganju ili pečen u rerni. Veoma zanimljiv ukus dobija se kada se file kuva sa spanaćem i sirom ili smelijom kombinacijama sa grožđem, pavlakom i crnim vinom.

Obavezno se mora poslužiti sa kriškama limuna ili limunovim sokom. Riba takođe uspešno učestvuje u ribljoj čorbi zajedno sa drugim morskim ribama.

Halibut se može konzumirati i u društvu belog i crnog vina, u zavisnosti od recepture po kojoj se priprema. To je svakako riba koja može zadovoljiti sve kulinarske preferencije, donoseći zdravstvene koristi od njene konzumacije. recepti sa njim su brojni i omogućavaju kulinarske eksperimente.

Ako volite da jedete sve vrste ribe, pogledajte naše sledeće predloge:

- riba sa krompirom;

- marinirana riba;

- riblja čorba.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas