bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najkorisnija eterična ulja

Najkorisnija eterična ulja

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2993
najkorisnija eterična ulja

Na Zemlji postoji ogromna raznolikost biljaka u različitim oblicima, bojama i mirisima. Mnoge od njih sadrže jedinjenja nevidljiva golim okom – nalaze se u korenu, cvetu ili semenu, kori ili drugom delu biljke. Ova jedinjenja se nazivaju eterična ili esencijalna ulja.

Odlikuje ih snažna koncentracija, što ih čini veoma moćnim. Takođe su poznata kao isparljiva aromatična jedinjenja i daju biljci njen miris dok je štite od štetnih uslova okoline i insekata, čak ponekad igraju ulogu u oprašivanju.

Hemijski sastav eteričnih ulja omogućava im da se brzo rasprše u vazduhu, pa se stoga lako otkriva jaka aroma biljke iz koje potiču. Pošto postoji oko 3 hiljade vrsta eteričnih ulja koje se široko koriste u životu ljudi, teško ih je sve znati. Ipak, dobro je znati koja su najkorisnija eterična ulja, kako se prave, šta daju telu i kako ih koristiti.

Kako se prave eterična ulja?

Eterična ulja nisu ista. Čistoća ulja zavisi od geografske lokacije, metode destilacije, vremenskih prilika i drugih faktora. Takođe, uprkos nezi i selekciji biljke, kvalitet ulja se može sačuvati ili uništiti u procesu destilacije. Stoga se ekstrakcija eteričnog ulja ponekad približava umetnosti. Preciznost destilacije je od najveće važnosti.

Tačan proces destilacije zavisi od biljke. Međutim, sva ulja prolaze kroz specifičan proces destilacije, često koristeći mašine za odvajanje eteričnog ulja od delova biljke. Prilikom ekstrakcije citrusnih ulja, na primer, mašine (prese) odvajaju eterično ulje od kore ploda. Drugi put je proces jednostavniji, mehanički, ili se ekstrahuju pomoću drugih supstanci - rastvarača. Najčešće korišćene metode su:

- Destilacija vodenom parom - na ovaj način se izdvaja oko 80 odsto ulja. Materijal se obrađuje prolaskom kroz paru koja oslobađa eterično ulje. Metodu se najčešće podvrgavaju lavanda, kamilica, đumbir, cimet, crni biber, drvo čaja i dr.

- Hladno presovanje - mehanički ili ručno se materijal usitnjava. Tako se posebne ćelije u kojima se nalazi eterično ulje uništavaju i oslobađaju etarsko ulje. Ovom metodom se najčešće obrađuju bergamot, mandarina, pomorandža i drugi citrusi.

- Ekstrakcija rastvaračem - na ovaj način dobijena ulja poznata su kao apsolutna i nisu čista eterična ulja jer ostaju hemijske komponente rastvarača. Zatim se filtriraju kako bi se uklonili otpadni proizvodi. Nežno cveće kao što su neroli, ruža i jasmin prolaze kroz ovaj tretman.

- Ekstrakcija ugljen-dioksidom - nova metoda koja koristi visok pritisak i nisku temperaturu. To je skup proces i stoga se retko koristi. Ekstrakcija se odvija u zatvorenoj komori i brza je i koristi se tako da se najosetljiviji i najisparljiviji aromatični molekuli ekstrahuju neoštećeni.

Dejstvo eteričnih ulja i njihove koristi

Terapeutski efekat eteričnih ulja je poznat odavno, ali cela ogromna paleta mogućnosti njihove primene tek treba da bude otkrivena. Ona imaju podjednako snažan uticaj na fizičko i emocionalno zdravlje.

Od davnina su ljudi koristili eterična ulja za jačanje zdravlja. Ona smiruju iritacije kože, promovišu zdravo varenje, održavaju dobro oralno zdravlje, čiste respiratorni trakt.

Emocionalne koristi eteričnih ulja nisu ništa manje važne. Sa svojom jedinstvenom hemijskom strukturom, svako od njih donosi neku vrstu koristi korisniku. Neka umiruju i toniraju, druga dodaju energiju i podižu, a treća zagrevaju i opuštaju. Svako ulje izaziva telo da prođe kroz neku emociju da bi održalo svoje blagostanje.

ulje od lavande spada u najkorisnije

Najkorisnija eterična ulja

Teško je napraviti rangiranje najkorisnijih eteričnih ulja, jer je svako od njih jedinstveno za određenu potrebu, ali ipak među njima ima i onih koja imaju višesmerno dejstvo, pa se mogu svrstati u kategorija najkorisnijih.

Ulje lavande

Ovo ulje leči sve vrste svakodnevnih tegoba - stare ožiljke, opekotine, rane, neuroze straha, ujede insekata, migrene. Ima antiinflamatorno, analgetičko i antiinfektivno dejstvo. Tonira srce i opušta mišiće.

Ružino ulje

Ovo je retko, vredno i skupo ulje povezano sa imenom Bugarske. Ima dejstvo da zateže i tonira. Regeneriše ćelije kože, uklanja bore. To je jedan od sastojaka najskupljih parfema na svetu.

Limunovo ulje

Najbolje rešenje za negu noktiju, ali odlično deluje i kod mučnine, povraćanja, celulita, akni, umora, viška kilograma, lošeg varenja, prehlade i gripa. Rimljani su eterično ulje limuna nazivali lekom za sve bolove.

Ulje od mente

Svi znaju da će menta pomoći kod stomačnih tegoba. Eterično ulje je odličan lek za mučninu i povraćanje, ali i za svrab i glavobolju. Dobar je lek za loš zadah, upalu desni, bolove u zglobovima i opšti umor.

Ulje drva čaja

Ovo ulje je dragoceno zbog svojih antibakterijskih i antiinflamatornih svojstava i stoga bi trebalo da bude deo kućne apoteke. Možete mu verovati za zimske bolesti i probleme sa kožom.

Ulje sandalovine

Eterično ulje sandalovine je svima poznato po svom mirisu i stoga je sastojak parfimerije i kozmetike. Međutim, pomaže i kod impotencije i polne nemoći. Takođe dobro utiče na nesanicu i probleme sa urinarnim traktom.

Ulje kamilice

Kamilica i njeno eterično ulje su cenjeni zbog svog antibakterijskog dejstva, antispazmodičnog i antiinflamatornog svojstva. Daje dobar rezultat kod gubitka kose i prehlade.

Ulje ruzmarina

Ovo ulje je odličan stimulans koncentracije i pogodno je za fizički i psihički stres. Takođe leči probleme respiratornog sistema.

Eukaliptusovo ulje

ulje od eukaliptusa

Ovo eterično ulje je moćno sredstvo za čišćenje. Jača imunitet, dezinfikuje vazduh i pomaže kod kašlja i upale sinusa.

Ulje đumbira

U slučaju nedostatka tonusa, problema sa varenjem, žgaravice, morske bolesti, gripa, curenja iz nosa, prehlade, upale grla i upale sinusa, ovo ulje će pokazati svoje mogućnosti. Takođe pomaže varenje i važan je afrodizijak.

Ulje grejpfruta

Ovo eterično ulje je uglavnom poznato po svojim koristima za kožu i kosu. Koristi se u lečenju opadanja kose, celulita, akni i masne kose. Međutim, dobro utiče i na umor i depresiju.

Uloga najpopularnijih eteričnih ulja u našem svakodnevnom životu

Važna pitanja koja se postavljaju oko najčešće korišćenih eteričnih ulja su: kako se primenjuju, u kojim dozama, za koje potrebe, da li postoje kontraindikacije koje treba znati.

Kada odgovorimo na ova pitanja, razumemo multifunkcionalnost svakog esencijalnog ulja. Udišući njegovu aromu, prihvatamo sve asocijacije koje budi biljka iz koje se dobija i utiče na naše telo i um istovremeno.

Zbog toga postoji opšta saglasnost da su farmakološki efekti eteričnih ulja slični kod ljudi, ali su psihološki efekti veoma različiti. Izbor mora biti napravljen veoma pažljivo kada se traži psihološki efekat, jer je uloga eteričnih ulja na um mnogo veća nego što često shvatamo. Rad na otkrivanju efekta eteričnih ulja na ljude se nastavlja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest