Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koji začin se za šta koristi?

Koji začin se za šta koristi?

AdminAdmin
Glavni urednik
24433
Koji začin se za šta koristi

Začini su sveži, sušeni ili na drugi način obrađeni određeni delovi biljaka koji imaju poseban ukus i aromu i koji se koriste u ishrani. Svaki začin je pogodniji za određeno jelo od drugog.

Anis

Koristi se u kuvanju govedine, kuvanoj ribi, pečenom krompiru, kuvanoj šargarepi, mlečnim salatama, kupus salati, voćnim salatama, hlebu, kolačima, slatkišima i pićima.

Bosiljak

Začini

Pogodan začin za svinjetinu, marinade, pečenu ili dinstanu piletinu, riblju čorbicu, paradajz supu, supe od povrća, dinstano povrće, punjeno povrće, jela od paradajza, prelive za salatu, pavlaku, salate od povrća i pite od povrća.

Karanfilić

Osim za kuvano vino, ovaj začin se koristi i za pečeno povrće, sirćetne marinade, voćne salate, deserte sa bananama i jabukama, medenjake.

Đumbir

Posebno pogodan za svinjsko pečenje, ćuftice, pečeno prase, kineska jela i supe, voćne salate, deserte od krušaka, jabuka i banana, kolače i sufle.

Kari

Curry

Jela od svinjetine i junetine, kineske rolnice, beli sos, jela od piletine, paelja, riba, rižoto, prelivi za salatu, salate od povrća, salata od piletine i pita od mesa.

Lovorov list

Koristi se za pripremu pečenja, bujona, jezika, kuvane kokoške ili piletine, kuvane ribe, mesnih i ribljih čorba, u marinadama i konzervama, u jelima od dinstanog povrća, posnom kupusu.

Majoran

ukusna salata
Fotografija: Iliana Parvanova

Ovaj začin odlično aromatizira svinjetinu i ovčetinu, a posebno je pogodan za divljač, domaću jetrenu paštetu ili meso, pileće pečenje, supu od graška, supu od luka ili supu od pečuraka.

Takođe se koristi u pripremi jela od kupusa ili cvekle, jela od paradajza, salata od povrća i pita od povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest