bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta je korisna limeta?

Za šta je korisna limeta?

Toni DanevaToni Daneva
Početnik
3
koristi od limete

Da li ste se ikada zapitali zašto je limeta toliko rasprostranjena? Zašto je toliko ljudi više voli od limuna? Šta je čini tako posebnom? Pa, mi imamo odgovore na ova pitanja i spremni smo da vam ih otkrijemo.

Iznenađujuće je koliko korisnih svojstava limeta ima. Zahvaljujući tome što je bogata vitaminom C, kao i povećanim nivoom folne kiseline, magnezijuma, kalcijuma, vitamina B6 i vlakana, zaslužuje svoje mesto u našoj svakodnevnoj ishrani. Limeta leči na mnogo načina, i vreme je da vam kažemo koji su to načini.

Štiti oči i čini kožu zdravijom

Nije tajna da je limeta moćan antioksidans, što joj omogućava da zaštiti naše oči od raznih infekcija i makularne degeneracije. Njena antioksidativna svojstva takođe pomažu u borbi protiv kolere. Osim toga, uključivanje ovog kiselog voća u dnevni meni smanjiće fleke na koži, dati joj sjaj i boriti se protiv mrtvih ćelija.

Pomaže varenje

Kiselost limete izaziva pljuvačku u ustima i povećava sokove za varenje. Iz tog razloga je uključena u ishranu mnogih kultura širom sveta.

Smanjuje rizik od dijabetesa i leči peptičke čireve

Američko udruženje za dijabetes uključuje limetu na svoju listu najkorisnijih „superhrana za dijabetes“ i verujte nam, to nije slučajno. Visok nivo rastvorljivih vlakana u voću pomaže telu da apsorbuje šećer u krvi. Zbog prisustva flavonoidnih jedinjenja, limeta stimuliše proces zarastanja peptičkih i oralnih čireva.

Bori se čak i sa respiratornim i srčanim oboljenjima

U medicinskoj praksi izuzetno je rasprostranjeno ulje koje se dobija iz limete, jer je bogato flavonoidima, koji se zauzvrat koristi protiv kongestije i gušenja. Čak i samo udisanje kore može ublažiti kongestiju i mučninu. Njena sposobnost da se nosi sa srčanim bolestima kao što je ateroskleroza je takođe izuzetna.

Kontroliše težinu

Za zdrav način održavanja težine i izgubiti kilograme, stručnjaci preporučuju dnevni unos soka od limete. Osim toga, daje nam energiju i koncentraciju, što nam je nesumnjivo potrebno tokom dana.

Bori se protiv temperature

za šta je korisna limeta

Zahvaljujući soku, bogatom vitaminom C, citrusno voće je idealan pomoćnik u borbi protiv visoke temperature. Dovoljno je iscediti sok od jedne limete i pomešati ga sa čašom tople vode.

Pored svega što smo naveli, ovo magično zeleno voće ima i gomilu drugih lekovitih svojstava kao što su borba protiv infekcija urinarnog trakta, hemoroida i zatvora, ublažavanje artritisa i sprečavanje gihta. Nemoguće je opisati sve prednosti koje nam nudi limeta, ali svakako savetujemo da je češće koristite kako biste uživali u dobrom tonusu i zdravlju.

Pogledajte i neke ideje za:

- kokteli sa limetom;

- deserti sa limetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest