bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čuvanje i konzervisanje pasulja, graška i sočiva

Čuvanje i konzervisanje pasulja, graška i sočiva

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1473
Boranija

Zreo pasulj i sočivo

Zreo pasulj i sočivo možete čuvati na hladnom i tamnom mestu u zatvorenoj posudi. Na taj način ćete čuvati rok trajanja proizvoda oko godinu dana. Ako želite da konzervišete sočivo i zreo pasulj, treba da ih prethodno skuvate.

Ako volite sočivo, preporučijemo da obavezno pripremate sočivu u rerni ili pasulj u grnetu.

Boranija

Boranija u zeglama

Boranija se konzerviše. Ona ne treba da stoji dugo pre nego što počnete proces konzervisanja. Ako želite da čuvate duže vremena da biste pripremili jelo sa njom, tehnologija je sledeća - pune tegle prethodno isečene boranije veličine 3 cm i na svaku teglu dodate po 1 kašičicu soli, sipajte vodu i kuvajte oko 60-70 minuta (zavisi od veličine zrna).

Ako želite da konzervišete boraniju za salatu treba da blanširate cele mahune oko 3 minuta i nakon toga odmah ohladiti u hladnoj vodi, nakon što se ohladi sečete u tegle i kuvate na isti način kao za jela. Razlika je samo u tome što se mahune stavljaju cele.

Ako volite boraniju, preporučujemo da probate naše recepte sa boranijom i mesom.

Grašak

Grašak

Da biste čuvali svež grašak, potrebno je njegovo zamrzavanja, da se sačuva sadržaj šećera, koji ga čuva od pretvaranja u skrob. Drugi način čuvanja je blanširanje graška 1-2 minuta nakon toga se zamrzne.

Da bi se grašak konzervisao, treba da bude mlad, mahune da budu zdrave i čiste. Grašak koji želite da konzervišete ne treba da stoji više od jednog dana. Izvadite grašak iz mahune, pazite da ga ne oštetite. Treba da budete pažljivi i precizni u tom procesu.

Nakon toga lepo operite i ostavite da stoji u hladnoj vodi. Možete odvojite velika zrna od malih, ali to nije obavezno. Sledeći korak je blanširanje. U vrelu vodu stavite sok, oko 5 g na litar vode, dodajte grašak, ostavite da vri oko 3 minuta.

Ovde sve zavisi od veličine zrna. Nakon toga izvadite iz vreme vode i prelijte hladnom. Nakon što se ohladi sipajte u tegle i prelijte toplim rastvorom - na litar vode 20 g soli.

Napunite tegle oko 1.5 cm od gornje ivice. Zatvorite i stavite da se sterilizuju. Dužina proceza zavisi od veličine graška, ne više od 80 minuta.

Ako volite grašak, preporučujemo da probate svinjetinu sa graškom i grašak iz rerne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest