Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Osnovna pravila kod konzerviranja graška

Osnovna pravila kod konzerviranja graška

grašak u tegli

Ljudi su od davnina poznavali korisna svojstva graška kao sredstva za borbu protiv raznih bolesti. Grašak ima mnogo lako svarljivih proteina, dobar za varenje i izgradnju ćelija. Lizin, kao njegov glavni sastojak, podržava zdravlje srca. Selen čisti unutrašnje organe od toksina i kancerogenih materija.

Magnezijum, fosfor, kalijum, gvožđe u svom sastavu, kao i vitamini C, 33, grupa B i drugi, daju mu vodeće mesto među korisnim povrćem. Istovremeno, to je niskokalorična hrana i to je čini dobrim izborom za zdravu ishranu. Iz tog razloga grašak se konzumira ne samo svež, već i konzerviran.

Pravila za konzerviranje graška

Konzerviranje graška nije komplikovano, postoje neka pravila koja se moraju poštovati kako bi konzervano povrće ostalo sveže i pogodno do sledeće berbe.

Odabir graška za konzerviranje

Grašak

Za lep konzervirani grašak izaberite mlade mahune sa svetlim zelenim graškom unutra. Trebalo bi da zrna budu mekana i sočna.

U prezrelim zrnima postoji višak skroba, što dovodi do stvaranja zamućenog sedimenta, a jelo dobija neprijatan ukus.

Doziranje sastojaka u receptu

Grašak za konzerviranje priprema se uklanjanjem mahuna. Savet je da se mahune uklone osmog dana od cvetanja. Loša zrna se odvajaju, grašak se opere i osuši na pamučnoj krpi. Konzerviranje je dobro uraditi prvog dana nakon berbe, da bude potpun svež.

Zatim se doziraju svi sastojci u receptu.

Sama priprema se mora obaviti u sterilnim uslovima kako bi se izbegao botulizam.

Koraci za konzerviranje graška

Konzervirani grašak u teglama

- Pošto se mahune otvore i očiste, grašak se sipa u šerpu. Isperite ga i osušite;

- Grašak se blanšira u ključaloj vodi 5 minuta;

- Tegle za konzerviranje dobro operite sodom bikarbonom; Sterilišu se na različite načine - na pari, u rerni, a poklopci se kuvaju;

- U loncu prokuvajte čistu vodu, dodajte so, šećer i limun da napravite rasol;

- Blanširani grašak se sipa u tegle, prelije se vrelom salamurom. Zatvara se poklopcima;

- Tegle se zatim stavljaju u posudu sa čistom vodom 3 sata;

- Nakon vađenja iz vode, svaka tegla se okreće naopačke na krpu. Tegle se pokriju ćebetom i ostave da se potpuno ohlade.

Pogledajte još ukusne koristi konzumiranja graška, kao i koliko dugo kuvati grašak u konzervi ili isprobajte naše pouzdane recepte za grašak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest