Vino Madeira

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317831
Vino Madeira

Madeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike.

Jako sunce i geografski položaj su odličan preduslov za razvoj loze, koja daje neponovljiv eliksir od grožđa. Sorte, koje se koriste za Madeiru su sercijal, verdeljo, malvazija i bual. Vina, proizvedena na ovom ostrvu, imaju zlatnu boju. Ona mogu biti suva i desertna.

Istorija vina Madeira

Madeira je vino, o kojem postoje razne legende. Jedna od njih glasi da je odavno jedan lokalni trgovac želeo da rasprostrani svoje vino i u Indiju. I tako je on natovario jedan brod buradima i krenuo ka Indiji. Međutim, put je bio dug i brod je putovao mesecima, ne bi li obišao Afriku. Na kraju kada je brod stigao do Indije, ispalo je da čovek koji je trebalo da primi vino nije bio među živima.

Ostrvo Madeira

Tada je brod vratio vino trgovcu, ali on nije imao dovoljno sredstava da plati za tu uslugu. Pored svega, čovek je bio čak i ubeđen da je vino bilo pokvareno. I tako je razočarani čovek došao do zaključka da za više nema šta da živi, pa da je najbolje da završi sa svojim životom.

Međutim, nešto pre toga ga je navelo da proba vino, koje je provelo toliko vremena u putu. Tada je otkrio da vino ne samo da nije bilo pokvareno, već da je u međuvremenu dobilo i neverovatan ukus i jedinstven kvalitet.

Trgovac se obradovao i svim svojim poznanicima rekao šta se desilo. Novost o neobičnom vinu se brzo proširila, a lokalni proizvođači su rešili da po svaku cenu proizvedu isti grožđani eliksir. Oni su smatrali da vino poprima sve kvalitete tokom dugog puta brodom, dok se sve vreme brod ljulja. Zato su napravljeni posebni brodovi, koji su vozili vino. Međutim, to nije bilo od posebne pomoći i dobijeno vino nije bilo kao ono koje se vratilo sa dugog putovanja.

Tada su proizvođači vina došli na ideju da vino dobija svoje specifičnosti zbog toplog klimatskog pojasa, kroz koji je prolazio brod, dok nije stigao do Indije. Stoga su rešili da burad sa vinom stave na sunce.

Međutim, vreme na ostrvu je bilo promenljivo tokom cele godine, pa je ponekad trebalo da alkohol bude termički obrađen. Zato su se pojavile peći, pomću kojih se vino zagrevalo. Uprkos tome, danas se najkvalitetnija vina, proizvedena na ovom ostrvu, neko vreme ostavljaju na sunce.

Čaša Madeire

Proizvodnja vina Madeira

Kao što je već jasno, vina na ostrvu Madeira se proizvode po posebnoj tehnologiji. Potrebno je da se vino zagreje do temperature u rasponu od 60-80 stepeni. Takva termička obrada iziskuje dosta vremena. Naime, zahvaljujući zagrevanju, u vinu se odvijaju razni procesi od velikog značaja. Oni su preduslov da vino dobije odgovarajuću boju i miris.

Proces zagrevanja vina je poznat kao estufagem. Naziv ovog procesa je dovodi u vezu sa portugalskom rečju za rernu - esufa. Kao i kod portvajna, madera se takođe dobija nakon dodavanja alkohola za vreme fermentacije. Vino se stavlja u posebne drvene posude, da odleži. Zanimljivo je kod ovog vina je da se ta drvena burad pokrivaju listovima banane i plutom. Kupažiranje vina se sprovodi nešto pre nego što se ono flašira.

Karakteristike vina Madeira

Madeira spada u likerska vina, koja su poznata po svom kvalitetu. Ono, što ostavlja prvi utisak kod ovog vina, jeste njegova boja. Ona je zlatna i jarka.

Međutim, nijanse boje vina mogu varirati. Ova vrsta vina se ubraja u ona kod koje je prisutan visok stepen oksidacije. Bogatu aromu ovog vina najčešće čine smolaste note. Kod nekih vina se čak može osetiti i prijatna aroma dima. Svakako, ukus ovog vina nikako nije manje očaravajući. U isto vreme ćete osetiti ukus biljaka, badema, ruma i konjaka. Takođe, mogu se naslutiti i ukusi koštunjavog voća, kikirikija i lešnika.

Serviranje vina Madeira

Torta od trešanja

Madeira se obično servira samostalno, ali postoji i praksa da se ona dodaje punčevima i koktelima. Pre serviranja, potrebno je da se vino dobro ohladi. Temperatura zavisi od starosti pića i sorti, koje čine njegov sadržaj. Generalno rečeno, temperatura treba da bude oko 15-16 stepeni, ako je vino nešto starije, a ako je vino mlađe, onda temperatura treba da bude oko 13-14 stepeni.

U svakom slučaju, obavezno je da se proveri informacija koja je data na etiketi. Kod vina koja su dosta odležala postoje i određene specifičnosti. Smatra se da ona treba da se otvore nekoliko sati pre serviranja, kako bi nestao specifičan miris, koji se često oseća.

Što se tiče kombinovanja ovog vina sa hranom, madeira spada u pića koja se odlično slažu sa raznovrsnim namirnicama. Pokazalo se da se vino dobro slaže sa voćem, bilo da je ono sušeno ili sveže, a takođe se može kombinovati sa džemom i kompotima. Vaš izbor mogu biti citrusi, ali i voće, koje je karakteristično za naše podneblje.

Ukus vina se odlično slaže sa raznim desertima, posebno onima koji sadrže čokoladu. Odlična kombinacija jeste vino sa raznim tortama, kolačima, pudingom. Neki gastronomi kombinuju madeiru sa guščijom džigericom ili sa sirevima, kao što su to rokfor ili kamember. Može se slobodno reći da nam madeira dozvoljava da pustimo mašti na olju i budemo kreativni u kombinovanju ovog vina sa hranom, a takođe i da prilagodimo ovo vino hrani po našem ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji