bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koje povrće i proizvodi dobro idu uz korijander?

Koje povrće i proizvodi dobro idu uz korijander?

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Korijander

/undefined Korijander koristi čovečanstvu od davnina. Istorija pokazuje da je kultivisan već 5.000 godina pre nove ere.

Ali ako se pogleda danas, korijander je predmet mnogih argumenata i ekstremnih pozicija. Ovaj sukob leži u poreklu njegovog modernog imena, koje potiče od grčkog "korianos", pozajmljenog od koris. Prevedena bukvalno, reč znači smrdi buba - buba koja veoma snažno miriše na citrusno-travnati miris kada se zgnječi.

Sveži listovi korijandera imaju sličnu aromu i ukus i izazivaju ekstremne reakcije kod mnogih ljudi. Ako bi se sprovela anketa u kojoj bi se od volontera tražilo da probaju ovaj začin, većina bi verovatno rekla da ima ukus prljavih čarapa, izgorele gume, starih novčića ili aluminijumske folije.

Ova mišljenja su verovatno razlog zašto se 24. februar obeležava kao Međunarodni dan Ja mrzim korijander! (Hate Coriander Day).

Za razliku od mnogih drugih, međutim, Meksikanci ne dele ovo mišljenje o omiljenom začinu, koji je rasprostranjen na ovim geografskim širinama.

Ako ste jedan od retkih kojima ne smeta korijander i čak im se sviđa njegov ukus i aroma, evo nekoliko kulinarskih saveta kako da kombinujete korijander da bi njegov ukus procvetao.

Koje povrće i proizvodi dobro idu uz korijander

Preporučljivo je staviti suvo seme korijandera na početku kuvanja. Tako će osloboditi svoju aromu i obogatiće jelo.

Ćufte sa korijanderom

Seme korijandera je takođe jedan od sastojaka karija, a u nekim zemljama (uključujući Bugarsku) koristi se u kobasicama, u konditorskoj industriji i proizvodnji piva. Takođe se nalazi u sastavu nekih mekih bombona i mlečnih proizvoda.

Korijander se najčešće koristi za pravljenje marinada, često u kombinaciji sa lovorovim listom, pimentom i karanfilićem.

Takođe se koristi u receptima sa mesom. Na primer, kada se kuva ovčetina, kombinuje se sa lukom, pimentom, belim lukom i origanom.

Mleveni korijander i korijander u zrnu se dodaju u supe i salate. A listovi ovog začina su izuzetno pogodni za hladnu supu Gaspačo.

Začin se odlično slaže sa krompirom i ribom, na primer za pohovanje.

Možda najveću primenu korijander nalazi u indijskoj kuhinji. Korijander je jedan od najčešće korišćenih začina u indijskim jelima. U ovim istočnjačkim poslasticama najčešće se koristi svež, ali ga je u Bugarskoj teško naći u takvom stanju. Ako ste ljubitelj indijske kuhinje, možete probati Daal tadka, u čijoj recepturi korijander zauzima pravo mesto.

Korijander ima i druge namene. Kao što je lek za mamurluk. Uklanja miris alkohola, a iskusni konzumenti alkohola kažu da ako se na kraju ispijanja sažvaću nekoliko zrna korijandera potopljenih u vino, mamurluk ujutru se može izbeći.

Ovaj začin takođe ima efekat hlađenja i stoga je pogodan za ljude koji ne vole ili ne bi trebalo da jedu začinjenu hranu.

Ali budite oprezni! Ne treba preterivati sa korijanderom, jer njegova prekomerna upotreba dovodi do poremećaja sna, gubitka pamćenja i mucanja.

Pogledajte još:

- U čemu pomaže čaj od korijandera;

- Uzgajanje mirisnog korijandera u saksiji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest