Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da kuvamo sa uljem od kikirikija

Kako da kuvamo sa uljem od kikirikija

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
20810
Kako da kuvamo sa kikiriki puterom

Svako je čuo za kikiriki puter, ali malo ko zna da postoji i ulje od kikirikija, i to mnogo pre nego što je izmišljen kikiriki puter.

Takođe, sigurno manjina zna da kikiriki pripada grupi orašastih plodova kao što su bademi, lešnici i td. a u grupi mahunarki.

Ulje od kikirikija se koristi masovno u azijskim zemljama, najviše kod takozvanog brzog prženja u voku.

Uz susamovo i kukuruzno ulje koji se upotrebljavaju u kineskoj kuhinji, ovaj tip prženja, ulje od kikirikija je takođe nerazdvojan deo u kineskom meniju i jedan od glavnih začina. Bogat je uljem i može se koristiti i ua pripremu raznih marinadi i soseva.

Sa uljem od kikirikija se može napraviti apsolutno sve, što se može napraviti i sa običnim suncokretovim uljem, ali treba da znate da se za prženje koristi samo kada je rafinisanom.

Ako je u svom prirodnom itgledu, u kojem je veoma korisno, koristi se samo za hladno kuvanje, tj. za mariniranje ili za začinjavanje hladnih salata ili predjela.

Kineski recepti sa kikiriki puterom

Dokazano je da ulje od kikirikija sadrži dobre masti i ima visok sadržaj prirodnih proteina. Ima antioksidantsko dejstvo i preporučuje se da ga koriste ljudi koji pate od dijabetesa 2 tipa.

Kao i sa ostalim mastima, ne treba da zaboravite da treba da pazite sa količinom, pošto postoji rizik od gojenja.

U azijskoj kuhinji ulje od kikirikija se koristi masovno za pripemu mnogih soseva, sa kojima se prelivaju razne vrste mesa.

Evo jednog od najpopularnihih azijskih recepata, gde se nalazi ulje od kikirikija. Radi se o sosu koji sesipapreko prženog ili pohovanog pilećeg ili pačijeg mesa.

Za njega vam je potrebno 1 supena kašika pirinčanog sirćeta, 2 kašičice ljutog senfa, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice šećera, 4 supene kašike soja sosa, prstohvat belog bibera, 3 supene kašike ulja od kikirikija i 1 supena kašika susamovog ulaj.

Sve sastojke dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu, nemojte termički obrađivati i sipajte na meso, prethodno sipano u posudu u kojem ćete ga servirati.

Pogledajte još ukusnih ideja iz korejske kuhinje ili idite još na istok dok ne dođete do Tokija i možete birati i između apetitnih japanskih recepata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest