bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Jedite i nećete se razboleti: Povrće za jak imunitet

Jedite i nećete se razboleti: Povrće za jak imunitet

M. GeorgievaM. Georgieva
Početnik
814
Jedite i ne bolujte: Povrće za jak imunitet

Brojna istraživanja sprovedena poslednjih godina ukazuju na to da je zeleno povrće ono koje jača imunitet.

Poznato je da se naš imunitet formira u crevima. Zeleno povrće povećava količinu određene vrste veoma korisnih proteina u organizmu i tada naš imuni sistem radi kako treba.

Na primer, autoimune bolesti kao što je reumatoidni artritis ne nastaju ako u ljudskoj ishrani uvek ima dovoljno svežeg zelenog povrća, a posebno povrća krstaša.

Evo povrća za jak imunitet, koje mora da bude na vašem meniju da se ne biste često razboljevali.

Kupus

Od svih rasa kupusnjača (krstaša), kupus nam je najpristupačniji - ima mnogo recepta za kupus u našoj kuhinji, tako da se mogu pripremiti jela za svaki ukus. Kupus ima malo kalorija i mnogo vitamina i drugih biološki aktivnih supstanci.

Ljudi koji pate od ateroskleroze, gojaznosti ili jednostavno imaju višak kilograma mogu ga koristiti u ishrani.

Kupus stvara osećaj sitosti na nekoliko sati. U kombinaciji sa drugim povrćem, može biti zdravo niskokalorično jelo.

Repa

Repa je povrće za visok imunitet

Repa je nezasluženo zaboravljeno povrće koje takođe pripada porodici kupusnjača i ima lekovita svojstva.

Repa je korisno povrće zbog svog diuretičkog, laksativnog i ekspektorantnog delovanja. Takođe sprečava razvoj određenih vrsta karcinoma - ovo dragoceno svojstvo u većoj meri poseduje žuta repa.

Tikvice

Tikvice se brinu o zdravlju

Tikvice su veoma vredne i bogate korisnim supstancama. Postoji mnoga jela sa ovim povrćem, uključujući salate, koja sadrže sve vitamine i minerale u sebi.

Tikvice poboljšavaju rad žučne kese i creva, uklanjaju prisustvo štetnih hemijskih supstanci u telu. Pomažu ženama da održe zdravlje reproduktivnog sistema, sprečavajući pojavu ginekoloških problema.

Šargarepa

Šargarepa je jedno od naših omiljenih povrća jarko crveno-narandžaste boje. Ovu boju prenosi beta-karoten - neverovatno korisna supstanca sa snažnim antioksidativnim dejstvom i mnogim lekovitim svojstvima.

Ovo povrće jača slab imunitet, štiti nas od katarakte, kardiovaskularnih bolesti i raka. Čuva integritet ćelija i uništava slobodne radikale – čestice koje uzrokuju rano starenje.

U telu, beta-karoten se pretvara u vitamin A, još moćniji antioksidans koji nas takođe štiti od bolesti i vraća oslabljen imunitet.

Jedite šargarepe sa masnoćom za imunitet

Često jedući šargarepu, ostajemo dugo energični, mladi i lepi, ali je moramo konzumirati sa nekom vrstom zdrave masti – maslinovim uljem, kiselom pavlakom ili maslacem, jer vitamin A organizam apsorbuje samo u prisustvu masti.

Ružičasto i crveno povrće i voće sadrže likopen, koji ima ista svojstva kao beta-karoten i još je moćniji. Nalazi se u paradajzu, ljutoj crvenoj paprici, lubenici i ružičastom grejpfrutu.

Veruje se da telo lakše apsorbuje likopen nakon toplotne obrade proizvoda, ali je malo verovatno da ćemo nešto kuvati sa lubenicom ili grejpfrutom. Međutim, čak i sirovi, oni ostaju izvori mnogih korisnih supstanci. Zato često jedite ovo povrće za jačanje imuniteta.

Takođe ćete imati velike koristi od ovih zelenih smutija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest