Leblebija se kuva veoma dugo da bi bio dovoljno ukusna. Pre kuvanja, leblebija se potopi 14 sati u vodi, a zatim kuva ne manje od sat vremena.
Leblebija je pogodna za supe, salate i glavna jela. Salata od leblebije sa pinjolima je pogodna i za svaki dan i za svečani sto.
Neophodni proizvodi: 2 šolje kuvane leblebije, 30 grama pinjola, veza peršuna, 2 čena belog luka, 1 limun, maslinovo ulje za začin, so i biber po ukusu.
Način pripreme: Izgnječiti beli luk, sitno iseckati peršun. Preliv za salatu se pravi od peršuna, belog luka, rendane limunove kore, limunovog soka, soli i bibera i ulja. Sve se umuti u blenderu do jednolične smese.
Pinjole se prže na suvom tiganju dok se ne oseti njihova prijatna aroma. Sipajte leblebiju u posudu za salatu, lagano je izgnječite drvenom kašikom. Odozgo prelijte prelivom, ostavite da odstoji 15 minuta i pospite pinjolima.
Gusta supa od leblebije i govedine je veoma ukusna i hranljiva.
Potrebni proizvodi: 200 grama suve leblebije, 800 grama junećeg mesa, 1 pomorandža, 2 stabljike zelenog dela celera, 700 grama krompira, 800 grama paradajza, 1 crveni luk, prstohvat ruzmarina, 1 kašičica aleve paprike, 1 šargarepa, so po ukusu. Potreban vam je lonac koji se može staviti u rernu.
Način pripreme: Leblebija se potopi na 14 sati od prethodne večeri. Zatim se ocedi od viška vode. Meso je isečeno na ne baš velike komade. Krompir, paradajz, luk, celer i šargarepa se iseku na kockice.
U šerpi prokuvati 1, 5 litara vode, dodati meso, leblebije i seckano povrće. Dodati sok i rendanu koru pomorandže, ruzmarin, alevu papriku i soli i posle ključanja kuvati 5 minuta. Zatim se lonac premešta u rernu i peče 3 sata na 180 stepeni.
Egzotično i zanimljivo jelo je indijski dal. Potrebni proizvodi: 1 šolja leblebije, 1 prstohvat kurkume, 1 prstohvat semena slačice, 1 prstohvat aleve paprike, 1 čen belog luka, 1 crni luk, 1 paradajz, 1/4 šolje graška iz konzerve, 1 kašika rendanog đumbira, 1 šargarepa, 1 šolja seckanog spanaća, so.
Način pripreme: Leblebija se prethodno veče potopi i prokuva. Posebno se kuva šargarepa narezana na kockice, kojoj se u poslednjem trenutku dodaje grašak. U suvom tiganju propržite semenke slačice.
Dodajte sitno seckani crni luk, beli luk, đumbir i ljutu papriku. Pržite 3 minuta, dodajte rendani paradajz i pržite još 2 minuta. Dodajte spanać, šargarepu i grašak, leblebiju i kurkumu i posolite po ukusu. Kuvajte poklopljeno 4 minuta. Služi se toplo.
Komentari