Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako kuvati leblebiju?

Kako kuvati leblebiju?

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Salata sa leblebijom

Leblebija se kuva veoma dugo da bi bio dovoljno ukusna. Pre kuvanja, leblebija se potopi 14 sati u vodi, a zatim kuva ne manje od sat vremena.

Leblebija je pogodna za supe, salate i glavna jela. Salata od leblebije sa pinjolima je pogodna i za svaki dan i za svečani sto.

Neophodni proizvodi: 2 šolje kuvane leblebije, 30 grama pinjola, veza peršuna, 2 čena belog luka, 1 limun, maslinovo ulje za začin, so i biber po ukusu.

Leblebija

Način pripreme: Izgnječiti beli luk, sitno iseckati peršun. Preliv za salatu se pravi od peršuna, belog luka, rendane limunove kore, limunovog soka, soli i bibera i ulja. Sve se umuti u blenderu do jednolične smese.

Pinjole se prže na suvom tiganju dok se ne oseti njihova prijatna aroma. Sipajte leblebiju u posudu za salatu, lagano je izgnječite drvenom kašikom. Odozgo prelijte prelivom, ostavite da odstoji 15 minuta i pospite pinjolima.

Gusta supa od leblebije i govedine je veoma ukusna i hranljiva.

Potrebni proizvodi: 200 grama suve leblebije, 800 grama junećeg mesa, 1 pomorandža, 2 stabljike zelenog dela celera, 700 grama krompira, 800 grama paradajza, 1 crveni luk, prstohvat ruzmarina, 1 kašičica aleve paprike, 1 šargarepa, so po ukusu. Potreban vam je lonac koji se može staviti u rernu.

Način pripreme: Leblebija se potopi na 14 sati od prethodne večeri. Zatim se ocedi od viška vode. Meso je isečeno na ne baš velike komade. Krompir, paradajz, luk, celer i šargarepa se iseku na kockice.

U šerpi prokuvati 1, 5 litara vode, dodati meso, leblebije i seckano povrće. Dodati sok i rendanu koru pomorandže, ruzmarin, alevu papriku i soli i posle ključanja kuvati 5 minuta. Zatim se lonac premešta u rernu i peče 3 sata na 180 stepeni.

Jelo sa leblebijom

Egzotično i zanimljivo jelo je indijski dal. Potrebni proizvodi: 1 šolja leblebije, 1 prstohvat kurkume, 1 prstohvat semena slačice, 1 prstohvat aleve paprike, 1 čen belog luka, 1 crni luk, 1 paradajz, 1/4 šolje graška iz konzerve, 1 kašika rendanog đumbira, 1 šargarepa, 1 šolja seckanog spanaća, so.

Način pripreme: Leblebija se prethodno veče potopi i prokuva. Posebno se kuva šargarepa narezana na kockice, kojoj se u poslednjem trenutku dodaje grašak. U suvom tiganju propržite semenke slačice.

Dodajte sitno seckani crni luk, beli luk, đumbir i ljutu papriku. Pržite 3 minuta, dodajte rendani paradajz i pržite još 2 minuta. Dodajte spanać, šargarepu i grašak, leblebiju i kurkumu i posolite po ukusu. Kuvajte poklopljeno 4 minuta. Služi se toplo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest