Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Javorov sirup - kap kanadskog zlata

Javorov sirup - kap kanadskog zlata

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
9
Javorov sirup - kap kanadskog zlata

Javorov sirup se dobija iz koncentracije javorovog soka i predstavlja providnu viskoznu tečnost prijatne arome i veoma slatkog ukusa.

Prema kanadskim standardima, javorov sirup mora da sadrži najmanje 66% šećera, a to znači samo šećer koji ostane u sirupu nakon isparavanja javorovog soka.

Oko 40 litara soka se koristi da se napravi 1 litar zlatne tečnosti, što ga čini izuzetno kaloričnim zaslađivačem.

Skoro sav javorov sirup se proizvodi uglavnom u Kanadi i SAD, a pored sadržaja šećera, predstavlja planinu hranljivih materija. Neki od korisnih sastojaka u javorovom sirupu su toliko jedinstveni da se ne nalaze ni u jednoj drugoj hrani.

Prema nedavnoj studiji koju su sproveli američki naučnici na Rod Ajlendu, kanadski javorov sirup sadrži 54 mineralne komponente, a nedavno su naučnici bili uvereni da ne postoji više od 20 koje ljudsko telo može da apsorbuje.

Jedan od ova 54 pomenuta elementa je i apscizinska kiselina, koja stimuliše pankreas, što dovodi do bržeg oslobađanja insulina i time bi umnogome olakšao život dijabetičarima. Ova supstanca takođe svrstava javorov sirup u proizvode sa niskim glikemijskim indeksom.

Njegove druge koristi su što uspešno pomaže ljudima da se izbore sa zapaljenskim procesima, pročišćava i jača cirkulatorni sistem, deluje kao afrodizijak kod muškaraca i štiti prostatu.

Američke palačinke sa javorovim sirupom

Javorov sirup u kulinarstvu je odlična zamena za sve sirupe i džemove.

Svakog dana hiljade Kanađana i Amerikanaca koriste sirup za američke palačinke, vafle i kiflice. Često se stavlja kao prirodni zaslađivač u pića, hleb, slatke deserte, soseve, povrće, pa čak i u jela od mesa.

Postoji mnogo kriterijuma pri izboru javorovog sirupa, ali su najvažniji:

- sirup mora biti proizveden u Kanadi, gde je posebna vladina komisija odgovorna za kontrolu njegove čistoće i autentičnosti;

-odaberite sirup svetle boje ćilibara, njegov ukus i aroma su suptilniji;

- verujte registrovanim brendovima koji prodaju sirup znatno skuplje, ali im je kvalitet na visokom nivou; ne preporučuje se sirup čija je cena manja od 70 dolara po litru.

Pogledajte još: Da li je javorov sirup zdrav ili ne?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest