Javorov sirup se dobija iz koncentracije javorovog soka i predstavlja providnu viskoznu tečnost prijatne arome i veoma slatkog ukusa.
Prema kanadskim standardima, javorov sirup mora da sadrži najmanje 66% šećera, a to znači samo šećer koji ostane u sirupu nakon isparavanja javorovog soka.
Oko 40 litara soka se koristi da se napravi 1 litar zlatne tečnosti, što ga čini izuzetno kaloričnim zaslađivačem.
Skoro sav javorov sirup se proizvodi uglavnom u Kanadi i SAD, a pored sadržaja šećera, predstavlja planinu hranljivih materija. Neki od korisnih sastojaka u javorovom sirupu su toliko jedinstveni da se ne nalaze ni u jednoj drugoj hrani.
Prema nedavnoj studiji koju su sproveli američki naučnici na Rod Ajlendu, kanadski javorov sirup sadrži 54 mineralne komponente, a nedavno su naučnici bili uvereni da ne postoji više od 20 koje ljudsko telo može da apsorbuje.
Jedan od ova 54 pomenuta elementa je i apscizinska kiselina, koja stimuliše pankreas, što dovodi do bržeg oslobađanja insulina i time bi umnogome olakšao život dijabetičarima. Ova supstanca takođe svrstava javorov sirup u proizvode sa niskim glikemijskim indeksom.
Njegove druge koristi su što uspešno pomaže ljudima da se izbore sa zapaljenskim procesima, pročišćava i jača cirkulatorni sistem, deluje kao afrodizijak kod muškaraca i štiti prostatu.
Javorov sirup u kulinarstvu je odlična zamena za sve sirupe i džemove.
Svakog dana hiljade Kanađana i Amerikanaca koriste sirup za američke palačinke, vafle i kiflice. Često se stavlja kao prirodni zaslađivač u pića, hleb, slatke deserte, soseve, povrće, pa čak i u jela od mesa.
Postoji mnogo kriterijuma pri izboru javorovog sirupa, ali su najvažniji:
- sirup mora biti proizveden u Kanadi, gde je posebna vladina komisija odgovorna za kontrolu njegove čistoće i autentičnosti;
-odaberite sirup svetle boje ćilibara, njegov ukus i aroma su suptilniji;
- verujte registrovanim brendovima koji prodaju sirup znatno skuplje, ali im je kvalitet na visokom nivou; ne preporučuje se sirup čija je cena manja od 70 dolara po litru.
Pogledajte još: Da li je javorov sirup zdrav ili ne?
Komentari