Među zaslađivačima danas, prirodni zauzimaju prvo mesto, ali ima nekoliko onih koji se preferiraju kao zamena za beli šećer. Javorov sirup je jedan od njih. Evo više informacija o ovom proizvodu.
Šta je javorov sirup
Javorov sirup se pravi od slatkog soka javorovog drveta. Drvo akumulira skrob u korenu i stablima, posebno pre zime. Akumulacija skroba pretvara sok u šećer. U proleće se meša sa vodom, diže se i formira sok koji se sakuplja.
Sakupljeni sok se obrađuje kako bi se uklonila voda i ostavio gusti sirup. Dobija se zagrevanjem bez hemijskih dodataka, konzervansa i agenasa.
Sastav javorovog sirupa
Ovim proizvodom telo se snabdeva energijom, vodom, proteinima, mastima, ugljenim hidratima i šećerima.
Od minerala, proizvod sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, kalijum i cink, gvožđe, mangan.
Vitamine u sadržaju predstavljaju tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6.
Koristi od javorovog sirupa
Zahvaljujući ovom sastavu javorov sirup pomaže u borbi protiv inflamatornih i degenerativnih bolesti, podržava zdravlje srca, brine o muškom reproduktivnom zdravlju, povećava energiju, pomaže varenje, sprečava dijabetes, brine o zdravoj koži, štiti organizam od raka, sprečava razvoj gljivica odgovorna za formiranje tumora.
Korišćenje javorovog sirupa
Javorov sirup se koristi kao zaslađivač - za čaj ili kafu. Može se koristiti i u proizvodnji zaslađenog hleba.
Unos javorovog sirupa je pogodan za upotrebu i za odrasle i za malu decu, ali obavezno stariju od 1 godine. Za bebe, u nekim izolovanim slučajevima, javorov sirup, kao i med, mogu biti opasni.
Javorov sirup, kao i med, sadrži bakteriju Clostridium botulinum koja izaziva botulizam kod novorođenčadi.
Deca starija od 1 godine, kao i odrasli, imaju uravnoteženiji sistem za varenje u smislu crevnih kiselina koje se suprotstavljaju toksinima. Zbog toga se deci daje javorov sirup nakon što napune godinu dana.
Treba napomenuti da se javorov sirup ne smatra alergenom, pogodan je i za vegane jer je biljna hrana.
Konzumirajte javorov sirup u umerenim količinama, jer je to visokokalorična hrana.
Komentari