Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Masline sadrže sve što je potrebno za zdravlje

Masline sadrže sve što je potrebno za zdravlje

Nina NordNina Nord
Džedaj
1099
masline

Masline sadrže sve vitamine i mikroelemente neophodne za zdravlje ljudi. Sadrže šećer, proteine, pektine, vitamin B i vitamin C, karoten.

Masline dobro utiču na rad digestivnog trakta i jetre. Stimulišu rast koštanog tkiva i koriste se za prevenciju ateroskleroze i bolesti digestivnog sistema.

Maslinovo ulje, koje se proizvodi od maslina, sastoji se od osamdeset posto mononezasićenih masnih kiselina, koje smanjuju štetni holesterol u krvi.

Masline takođe sadrže vitamin E i polifenole, koji su prirodni antioksidansi. Maslinovo ulje sprečava brzo starenje organizma i smanjuje rizik od razvoja mnogih bolesti.

Masline su deo mediteranske dijete. To je kombinacija načina života i ishrane koja je tipična za narode mediteranskog regiona.

Zdravstvene koristi mediteranske dijete radikalno su promenile sistem preporuka o ishrani u zapadnim zemljama. Danas se smatra savršeno izbalansiranim sistemom zdrave ishrane.

salata sa maslinama

Koncept mediteranske ishrane je formulisan kada je ustanovljeno da je u mediteranskom regionu stopa mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti znatno niža nego u zemljama severne Evrope.

Glavna stvar koja je razlikovala ishranu mediteranskih naroda od ishrane ostalih, bila je obilje salata sa maslinovim uljem i maslinama, kao i konzumacija velikog broja voća i povrća.

Maslinovo ulje je glavna komponenta većine mediteranskih jela. Zahvaljujući svojim gastronomskim mogućnostima i svojstvima za unapređenje zdravlja, maslinovo ulje je ključna komponenta u prilagođavanju mediteranske ishrane ishrani drugih naroda.

Mediteranska ishrana zahteva smanjenje crvenog mesa na tri do četiri puta mesečno. Konzumacija ribe, piletine, mesa patke i jaja preporučuje se nekoliko puta nedeljno.

Svakodnevno se preporučuje konzumacija maslina, voća, salata od lisnatog povrća, orašastih plodova, testenina, kukuruznog brašna, krompira, svežeg povrća, mleka i mlečnih proizvoda.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest