Koren peršuna ima visoku hranjljivu vrednost i zbog toga ga ne treba zanemarivati, a posebno je dobro da znate kako da ga sačuvate duže vreme.
Koren peršuna se može uspešno čuvati i u svežem i u sušenom stanju. Pravilno čuvanje sastojaka hrane određuje kvalitet pripremljenih jela i zdravu i balansiranu ishranu svakoga od nas.
Kada želita da sačuvate koren peršuna u svežem stanju, koristite isti postupak, kao kod ostalog korenastog povrća.
Korenje pažljivo izvadite iz zemlje, dobro ih očistite od tla, a nakon toga ga pažljivo poređajte u sanduke, koje ste pre toga napunili peskom. Sanduke čuvajte na nižim temperaturama.
Pripremljen na ovakav način, sveži koren peršuna se može očuvati i na temperaturama oko 0 stepeni, bez ikakvih oštećenja i u domaćim uslovima.
Drugi način za čuvanje je sušenjem korena peršuna. Korenove isecite na kolutove i ostavite ih na sobnoj temperaturi, dok se potpuno ne isuše.
Sušenje i pravilno čuvanje korena peršuna značajno povećava njihov rok trajanja.
Komentari