Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za ili protiv smrznutog spanaća

Za ili protiv smrznutog spanaća

DesislavaDesislava
Početnik
72
Za ili protiv smrznutog spanaća

Spanać može da nađe mesto na svakom stolu, može da bude odličan dodatak i prilog mnogim jelima, pravi veoma ukusne salate i spada među vitaminsko najbogatije povrće.

Spanać ima visoku nutritivnu vrednost i izuzetno je bogat antioksidansima. Odličan je izvor vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina E, magnezijuma, mangana, folata, betaina, gvožđa, kalcijuma, kalijuma, vitamina B6 i B2, bakra, proteina, fosfora, cinka, niacina, selena i omega -3 masne kiseline. Posle ove dugačke liste, sami ćete shvatiti da Popajevi mišići nisu rezultat slučajnosti.

Nije to prvi put da čujete, ali mnogi proizvodi koje svakodnevno koristimo u kuhinji gube deo svoje nutritivne vrednosti, vitamina i minerala nakon zamrzavanja, termičke obrade i konzerviranja. Ispostavilo se da to nije slučaj sa spanaćem, već upravo suprotno.

Smrznuti spanać može biti mnogo hranljivija namirnica od svežeg. Zanimljiva činjenica je da gubi većinu svojih korisnih sastojaka kada se čuva na sobnoj temperaturi, pa čak i u frižideru.

Zamislite koliko je dugo stajao od trenutka kada je ubran do izlaganja na prodajnim tezgama. Uglavnom, spanać se zamrzava skoro odmah nakon branja i u tome je tajna njegove veće korisnosti.

Naučnici su dokazali da svež spanać gubi 100 odsto askorbinske kiseline za manje od četiri dana. A onaj koji je namenjen za zamrzavanje prolazi satima fabričku preradu nakon što se ubere, na taj način u njemu ostaju veće količine vitamina C. Bez obzira da li je smrznut ili svež, u obe vrste spanaća sadržaj vitamina A se ne menja.

Iako možete koristiti sveži spanać u skoro svakom receptu koji zahteva smrznuti, obrnuto nije uvek tačno. Zbog toga, jedite spanać bilo kakvom je obliku, sigurno vam neće škoditi, jer je na jednom od prvih mesta po korisnosti među povrćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni