Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za ili protiv redovnog konzumiranja meda

Za ili protiv redovnog konzumiranja meda

Petra VasilevaPetra Vasileva
Početnik
9
Za ili protiv redovnog konzumiranja meda

Med je često preporučivan kao zdrava alternativa šećeru. Bogat antioksidansima, definitivno ima brojne prednosti za ljudsko zdravlje. Ali ne treba zaboraviti da je med previše sladak, što može dovesti do nekih problema.

Pogledajmo prednosti i nedostatke meda, kako bismo utvrdili u kojim se slučajevima možete osloniti na njega i zašto ne biste trebali preterivati s ovim ukusnim prirodnim proizvodom.

Koliko kalorija ima u medu?

1 kašika meda ima 21 grama. U ovoj količini se nalaze 64 kalorije i 17 g ugljenih hidrata, kao i minimalna doza proteina, masti i vlakana. Med sadrži i neke važne hranljive materije kao što su kalijum, cink i gvožđe, ali mnogo manje od dnevne doze potrebne telu.

Koristi od meda

ЗDoručak sa medom

Med je bogat izvor nekih važnih antioksidanasa, poput fenolne kiseline i flavonoida. Oni se bore protiv slobodnih radikala, koji uzrokuju razne bolesti smanjujući broj oksidiranih ćelija. Povećava imunitet organizma, pa se često koristi kod gripa i prehlade.

Tvrdi se da zamena redovnog unosa šećera medom može poboljšati opcšte zdravlje organizma. Studija u kojoj je učestvovalo 55 ljudi tokom 30 dana proučavala je kako telo reaguje na unos meda i šećera. Utvrđeno je da se kod konzumiranja pčelinjeg proizvoda nivo lošeg holesterola smanjuje, na račun nivoa dobrog holesterola. Trigliceridi su takođe opali za 19%.

Testovi na životinjama pokazali su da med snižava sistolni pritisak (gornja granica), što se smatra glavnim faktorom rizika za srčane bolesti.

U nekim tradicionalnim medicinama, kao što je Ajurveda, med se stavlja direktno na kožu za lečenje rana i drugih bolesti epiderma. On ima antibakterijsko delovanje i sprečava telo da stvara mikroorganizme koji dovode do infekcija. Med je posebno efikasan u lečenju psorijaze i dermatitisa.

Zašto ne treba preterivati sa konzumiranjem meda i koje su njegove nuspojave?

Iako je definitivno bolji zaslađivač od šećera, med treba koristiti oprezno. Iako može da snizi nivo holesterola, pčelinji proizvod podiže šećer u krvi. To znači da može dovesti do pikova nivoa šećera, zbog čega ćete češće osećati glad.

Med može da dovede do povećanja telesne težine, jer sadrži mnogo kalorija. Čak i nekoliko kašika dnevno ozbiljno će povećati unos kalorija, a s vremenom to može izazvati debljanje.

Med

Zato imajte na umu da med poput šećera, med povećava rizik od dijabetesa, insulinske rezistencije i problema sa jetrom.

Pčelinji proizvodi takođe mogu izazvati alergije kod nekih ljudi koji su netolerantni na polen i propolis. Takva stanja mogu dovesti do oticanja grla i gušenja, iritacija na koži i drugih alergijskih reakcija.

Deci mlađoj od 1 godine nikada ne treba davati med zbog rizika od razvoja botulizma - oboljenja izazvanog toksinom koji oslobađa bakterija Clostridium botulinum. Veruje se da se nakon ovog doba sistem za varenje razvio dovoljno da zaštiti telo od potencijalno opasnih toksina.

I poslednje, ali ne najmanje bitno - pošto je veoma sladak, veruje se da med može izazvati karijes zuba i njegovo dejstvo je slično rafinisanom šećeru. Zato je posle konzumacije dobro isprati usta vodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest