Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je pijenje tople vode tako dobro za zdravlje?

Da li je pijenje tople vode tako dobro za zdravlje?

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
881
voda

Da li ste znali da ispijanje previše tople vode može imati štetan uticaj na vaše zdravlje? Iako ćete naći mnogo članaka o koristima pijenja tople vode, trebalo bi da naučite i o lošim efektima konzumiranja.

Voda je eliksir života. Skoro 70 odsto ljudskog tela se sastoji od vode. Hidrira telo i održava dobro funkcionisanje organa. Često nam kažu da je potrebno da popijemo šest do osam čaša vode dnevno. To nije tako. Kao i većina stvari u višku, previše vode takođe može biti štetno.

Topla ili vrela voda direktno iz česme može biti puna zagađivača. Ako su cevi stare i zarđale, šanse za trovanje olovom su veoma velike. Takođe, zagađivači se lako i u mnogo većoj meri rastvaraju u toploj vodi nego u hladnoj.

Dakle, ni u kom slučaju nemojte koristiti toplu vodu direktno iz česme. Umesto toga, sipajte sebi hladnu, zagrejte je u čajniku i onda je popijte. Dok vrela voda može izazvati plikove u ustima, takođe može oštetiti osetljivu sluznicu jednjaka i digestivnog trakta. Daleko jače može da utiče na unutrašnje organe jer je temperatura vrele vode viša od telesne.

Istraživanja pokazuju da previše tople vode kada niste žedni može uticati na vašu koncentraciju. Pijte samo kada želite. Previše vode može izazvati oticanje moždanih ćelija, što dovodi do daljih komplikacija.

ispijanje vode

Bubrezi imaju specijalizovan kapilarni sistem za uklanjanje viška vode iz vašeg tela. Ako mislite da pijenje viška vode može pomoći u filtriranju toksina iz vašeg sistema, grešite. Naprotiv, prevelike količine vode mogu prouzrokovati štetu zbog većine posla koji sistem treba da obavi. Ovo uzrokuje pogoršanje bubrega tokom određenog vremenskog perioda.

Gutanje tople vode više nego što je potrebno povećava ukupan volumen krvi. Cirkulatorni sistem je zatvoren sistem i nepotreban pritisak moraju da snose krvni sudovi i srce. Ako u sistemu ima viška vode, elektroliti u krvi mogu postati razređeniji od onih u ćelijama.

Voda iz krvi će biti uvučena u ćelije da bi se održala ravnoteža između krvi i ćelija. Ovo će dovesti do oticanja vaših ćelija. U mozgu, ovo će stvoriti kranijalni pritisak i izazvati glavobolje i druge probleme.

Mit je da je pijenje tople vode dobro za zdravlje. Topla voda može biti štetna ako je puna toksina poput olova i drugih zagađivača. Takođe može da povredi unutrašnjost creva i digestivni sistem. Konzumirajte umereno i kada je potrebno da biste izbegli zdravstvene komplikacije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest