Peciva su odlična alternativa za doručak, za brzu popodnevnu užinu ili za samostalan obrok tokom dana. Ona su brza opcija koja može popuniti vaš nedostatak ideja i istovremeno kreirati odličan meni za obroke.
Susam je kultivisana biljka koja se od davnina naširoko koristi u kulinarstvu. Najpoznatiji je kao sastojak koji upotpunjuje ukupan izgled pekarskih proizvoda. To je završni dodir, koji jela od testa pretvara u neodoljivo iskušenje. Međutim, evo peciva u koje treba da dodate susam:
Đevrek
Pečeni đevrek jednostavno nije potpun bez posipanja susamom. Nakon što pripremite đevreke i stavite ih u podmazan pleh, premažite ih umućenim žumancem i pospite susamom. Na kraju ćete dobiti odlično pecivo.
Klasična pogača sa medom i susamom
Kada čujete reč pogača, vaša prva asocijacija je verovatno med. Ali druga je definitivno susam. Možete napraviti odličnu vazdušastu pogaču ili izabrati male pogačice, koje možete da prelijete medom i susamom neposredno pre pečenja. Obe opcije će vam doneti odlično ukusno jelo od testa, koje vas neće ostaviti ravnodušnim.
Hleb
Susam se naširoko koristi za ukrašavanje ukusnog pečenog hleba. Može se posipati sam po hlebu ili u kombinaciji sa drugim semenkama. Susamovo seme je odlična alternativa za pravljenje zdravog hleba. Može se koristiti i u pecivu u obliku susamovog brašna, koje ima niz koristi za organizam.
Važno je da pripremate pravilno pecivo sa susamom, jer u suprotnom možete izazvati probleme sa želucem i debelim crevom. Takođe se ne preporučuje konzumiranje sirovog susama, jer može da pokvari stomak.
Pored peciva, susam ima niz drugih vrednih upotreba u kulinarskom svetu. Može se koristiti u ukusnim domaćim supama, kao dresing, u receptima za jogurt sa voćem, u zdravim šejkovima.
Komentari