Koristi od masnog mesa

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
291
Svinjetina

Dnevni unos masti ne bi trebalo da prelazi 25%-35%. Masno meso je bogat izvor zasićenih masti, koje se ne smatraju posebno zdravim. Međutim, dnevni unos zasićenih masnih kiselina treba da čini oko 20 grama unesenih kalorija. Mesni proizvodi koji ih sadrže više su:

Svinjetina

Parče po parče, file od svinjetine ima manje masti od pilećih prsa. Uzgajivači životinja u poslednje vreme pokušavaju da smanje masnoću po kojoj je svinjetina poznata. Smatra se jednim od najukusnijih mesa. U kombinaciji sa upotrebom maslinovog ulja u kuvanju i umerenom ishranom, njegova konzumacija nam daje veliku dozu "hormona sreće". Čak je i bugarski duhovni učitelj - Petar Danov jednom preporučio da se peče i jede svinjetina kada se osoba ne oseća dobro. Prilikom izbora koje ćemo svinjsko meso kupiti moramo se rukovoditi principom da se ono dalje ne prerađuje i konzervira.

Govedina

Govedina

Većina ljudi misli da bi trebalo da izbegavaju crveno meso ili da biraju samo posne i nemasne komade jer su uvereni da ono uvek ima puno zasićenih masti, kao što je govedina. Ovo nije sasvim slučaj. Skoro polovina masti u govedini je mononezasićena mast koja se zove oleinska kiselina. Sadrži je i zdravo maslinovo ulje. Takođe, većina zasićenih masti u govedini zapravo smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže u snižavanju LDL (lošeg) holesterola. Govedina obezbeđuje hranljive materije kao što su gvožđe, cink i vitamini B.

Teletina

Mnogo je nežnija i ukusnija od govedine. Sadrži manje kalorija od nje i polovinu masti. Teletina je izvor visokokvalitetnih proteina. U sto grama mesa ima samo 10 grama masti, od kojih je većina nezasićena; 19, 35 grama proteina; 15 mg. kalcijum; magnezijum - 24 mg; vitamin B12 - 1, 34 mikrograma. Teletina takođe sadrži cink i gvožđe. Sa ovim nutritivnim pokazateljima, teletina je masno zdravo meso. Njegova umerena konzumacija poboljšava rad kardiovaskularnog sistema i sprečava razvoj anemije.

Jagnjetina

Jagnjetina

Nezasićene zdrave masti su polovina masti u jagnjetini. Palmitoleinska kiselina sa 16 ugljenika, mononezasićena masna kiselina koja se nalazi u ovom mesu, ima jaka antimikrobna svojstva. Jagnjetina takođe ima visoku nutritivnu vrednost i posebno je dobar izvor cinka i gvožđa koji se lako apsorbuju. Preporučeni dnevni unos cinka (neophodnog za rast, popravku tkiva, kao i zdrav imuni sistem) i gvožđa (neophodnog za formiranje crvenih krvnih zrnaca) može se obezbediti konzumiranjem jagnjetine.

Bogata je vitaminima, posebno B12. Jedna porcija jagnjetine može nam dati 74-100% dnevnih potreba za vitaminom B12, koji je neophodan za metaboličke reakcije tela. Jagnjetina je jedan od najboljih prirodnih izvora aminokiseline - karnitina, koja je potrebna za stvaranje energije iz masnih kiselina. Mikroelementi kao što su bakar, mangan, selen takođe su prisutni u ovom mesu tako omiljenom na našim geografskim širinama.

Ćuretina, piletina

Piletina

Skoro svi stručnjaci se slažu da je ovo meso zdrav izvor proteina visokog kvaliteta. Ali za razliku od većine nutricionista, ima onih koji se drže ideje da se svaki njihov deo može konzumirati, kao i masna koža. Njegova konzumacija može povećati uživanje u ukusu jela, poboljšati raspoloženje, kao i ojačati peristaltiku creva.

Zdrave masti

Masti i masne kiseline pripadaju grupi lipida. Prednosti njihove konzumacije su: povećavaju energiju i raspoloženje, smanjuju depresivna stanja; povećavaju kognitivne veštine kod odraslih; poboljšavaju koncentraciju i proces učenja dece školskog uzrasta; poboljšavaju vid, posebno noćni vid; doprinose lepom tenu kože; regulišu telesnu temperaturu; smanjuju rizik od raka debelog creva i dojke.

Masti obezbeđuju strukturne komponente ne samo ćelijskih membrana, već su takođe važne u izgradnji mijelina, izolacionog omotača koji okružuje aksone i neurone. Njegova funkcija je izuzetno važna za pravilno stanje nervnog sistema i za brži prenos informacija duž njega.

Masti imaju i zaštitnu funkciju. Vitalni organi kao što su srce, bubrezi i creva su prepuni masti, što ih drži u pravilnom položaju i štiti od povreda.

Namirnice koje predstavljaju izvor masti su važne u transportu i preradi vitamina rastvorljivih u mastima kao što su: A, D, E, K – svi su izuzetno korisni za zdravlje, mladost i lepotu našeg tela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest