Semenke suncokreta popularne su širom sveta i dodaju se u hleb od integralnih žitarica, zdrave pločice, grickalice i još mnogo toga. Bogate su zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Ovi hranljivi sastojci u svakodnevnoj ishrani važni su za smanjenje rizika od uobičajenih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Postoji više razloga zašto semenke suncokreta zaslužuju da budu češće na našem meniju. Nutricionista Mihail Ginzburg naglašava korisna svojstva semenki. Prema rečima stručnjaka, ovaj proizvod je koristan za jačanje nervnog sistema, održavanje rada srca, kao i za lepotu kože, noktiju i kose.
Seme suncokreta je izuzetno bogato magnezijumom, koji deluje umirujuće na centralni nervni sistem i smiruje. Suncokretovo ulje sadrži dosta vitamina E, koji je antioksidans koji štiti unutrašnji zid krvnih sudova od aterosklerotskog oštećenja.
Uticaj na zdravlje kože, kose i noktiju objašnjava se visokim sadržajem selena u semenu. Selen je izuzetno važan mineral ne samo za kosu, kožu, nokte, već i za kardiovaskularni sistem.
Osim toga, semenke suncokreta su dobar izvor korisnih biljnih jedinjenja, uključujući fenolne kiseline i flavonoide, koji funkcionišu kao antioksidansi.
Kada seme suncokreta klija, ovo klijanje smanjuje faktore koji mogu da ometaju apsorpciju minerala. Proklijalo sušeno seme suncokreta možete kupiti onlajn ili u nekim prodavnicama.
Iako bogato hranljivim materijama, suncokretovo seme je relativno visoko kalorično.
Konzumiranje neoljuštenih semenki je jednostavan način da izbegnete ili da zavarate telo u odnosu na obilan obrok. To će usporiti tempo jela i unos kalorija tokom jela, jer je potrebno vreme da se svaki omotač otvori i izbaci.
Međutim, ako pratite unos soli, imajte na umu da su semenke (koje ljudi obično sišu pre otvaranja) često obložene natrijumom. Sadržaj natrijuma možda neće biti očigledan ako se na etiketi nalaze informacije samo o nutritivnoj vrednosti jestivog dela - semena. Neki brendovi prodaju verzije sa niskim sadržajem natrijuma.
Iako su alergije na semenke suncokreta relativno retke, zabeleženi su neki slučajevi. Reakcije mogu uključivati astmu, oticanje usta, svrab u ustima, polensku groznicu, kožni osip, lezije, povraćanje i anafilaksiju.
Alergeni su na različite proteine u semenu.
Ulje od suncokretovog semena može biti isto toliko alergeno kao i cele semenke. Rafinisano suncokretovo ulje je mnogo manje verovatno da sadrži dovoljno alergenih proteina, ali u retkim slučajevima visoko osetljivi ljudi reaguju na tragove količina u ulju.
Sa semenkama suncokreta možete pripremiti razne slane grickalice i krekere, koji će postati korisniji i hranljiviji.
Komentari