Papain

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Papain

Enzimi predstavljajugrupu biološki aktivnih molekula koji kataliziraju i regulišu biohemijske procese u organizmu. Veći deo njih sadrže proteine u sebi, pa se slobodno može reći da su u osnovi svih životnih procesa. Poznati su po svojoj velikoj efektivnosti.

Papain je specifičan enzim koji se nalazi u plodu papaje. Papain ima tercijalni polipeptidni lanac, koji se sastoji od 212 aminokiselina.

Papain ima sposobnost da razgrađuje molekule proteina u vodenoj sredini kada je prisutna određena kiselost. On koristi molekule vode, kako bi prekinuo lance aminokiselina u proteinima.

Koristi od papaina

Papain poboljšava proces varenja i istovremeno pomaže u otklanjanju simptoma koji prate loše varenje - dijareja, gasovi, osećaj težine u želucu i druge neprijatnosti.

Teško varenje hrane

U potpunosti je logično da unos papaina olakšava varenje, jer ćelije koje proizvode enzime u pankreasu imaju svoje ograničenje. To posebno važi za aktivne sportiste koji unose veće količine proteina od onih koji se ne bave sportom.

Ako se kod osobe pojave gasovi usled obroka bogatog proteinima, onda on ne bi trebalo da broji koliko je proteina uneo u svoj organizam. Organizam ipak ne vari i ne usvaja sve, a i simptomi su tu da to pokažu. Rešenje leži u ishrani koja se bazira na manjim i češćim porcijama ili unos enzima sa hranom. Papain je odličan za pomenuti slučaj.

Postoje još nedokazane tvrdnje i pretpostavke da papain pomaže u oporavljanju od povreda; ima antiupalno dejstvo; smanjuje ukočenost i bolove kod artritisa; smanjuje autoimune rekacije kod alergičnih osoba nakon kozumacije namirnica koje sadrže alergne.

Upotreba papaina

Papain se nalazi u raznim suplementima za poboljšanje varenja. On se koristi kao aroma za dosta gotovih namirnica, jer čini meso mekšim. Koristi se i da pivo dobije veću bistrinu.

Papain se koristi u kozmetičkoj industriji, jer razgrađuje veze među mrtvim ćelijama i uklanja ih sa površinskog sloja kože, pa ona na taj način bude mekša i glatkija.

Kada se koriste bilo kakvi abrazivi /osetljiva koža ili sa rozaceom i aknama/, maske za lice koje sadrže papain su u ovakvim slučajevima nezamenljive. Zbog efikasnog čišćenja gornjeg sloja kože, proizvodi sa papainom se uspešno koriste kao jedan od prvih koraka u izbeljivanju.

Konzumiranje mesa

Dnevna doza papaina

Različiti preparati sa papainom sadrže različite doze aktivnih enzima. Osim toga, da li će papain bti efikasan isključivo zavisi od količine unetih proteina.

Preporučuje se striktno poštovanje navedenih uputstava na deklaraciji proizvoda. Dodaci sa papainom se unose samo i isključivo sa hranom, za vreme glavnog obroka.

Štetnost papaina

Smatra se da su hidrolitički enzimi /kakav je i sam papain/ bezopasni po ljude. Uprkos tome, osobe koje imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu ne bi trebalo da konzumiraju takve enzime a da se ne konsultuju sa gastroenterologom.

Takđe, to važi i za one koji nakon unosa osećaju pečenje u želucu. To je siguran znak da je zaštitni sloj želuca ugrožen i da enzimi razgrađuju zaštitna tkiva.

Pojedini lekari ne preporučuju kombinovanje enzima sa lekovima za širenje krvnih sudova. Papain se ne preporučuje i osobama sa hemofilijom. Trudnice i dojilje bi trebalo da se konsultuju sa lekarom pre nego što počnu sa konzumacijom enzima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas