U sezoni kestena možete uživati u kuvanim ili pečenim kestenima posluženim sa ukusnim sosom. Kuvajte ili pecite kestene u rerni dok ne omekšaju, ali ne da budu baš kao kuvana šargarepa.
Pripremite medeni sos za kestene. Potrebni proizvodi: med, sitno seckani orasi, suva ili sveža menta. Proporcije su po vašem ukusu.
Med treba da bude tečan ili istopljen u posudi sa toplom vodom. Dodajte orahe i mentu. Gotovi kesteni se pre jela oljušte i potope u sos.
Kesteni su savršeni za pripremu pečenog mesa. Potrebni proizvodi: 500 grama kestena, 2 glavice luka, 700 grama junećeg mesa, 3 kašike maslaca, 1 litar bujona od mesa ili povrća, so i beli biber po ukusu.
Sirovi kesteni se malo seku da se brže skuvaju. Nakon što se skuvaju, očiste se i iseku na kockice. Luk se nasecka na kockice.
Istopite maslac i na njemu propržite luk dok ne bude providan. Dodajte meso i pržite dok ne porumeni. Meso se prelije toplim bujonom i dodaju so i beli biber.
Meso se kuva na laganoj vatri ispod poklopca sat i po. Dvadeset minuta pre nego što je meso gotovo, dodajte seckane kestene.
Kesteni se koriste za nadev za pile. Potrebni proizvodi: 1 pile, 1 kašika maslinovog ulja, 1 crvena paprika sitno seckana, so, biber - po ukusu, pola šolje pilećeg bujona. Za nadev: 1 kašika maslinovog ulja, pola šolje rendanog crnog luka, pola šolje oljuštenih kuvanih kestena, pola šolje seckanih šampinjona, pola šolje heljde, so i biber po ukusu, 1 šolja pilećeg bujona.
Kesteni se popare vrelom vodom i oljušte. U šerpu sipajte maslinovo ulje, propržite luk, dodajte kestenove i pečurke i propržite. Dodajte heljdu, bujon i začine i dinstajte do kraja.
Maslinovo ulje, biber, začini i bujon se pomešaju i ovom mešavinom prelijete piletinu spolja i iznutra. Puni se nadevom, u donjem delu se vežu pileći bataci. Pecite u plehu, a ostatak nadeva rasporedite oko pileta. Dodajte malo bujona. Pecite jedan sat.
Takođe pogledajte ove načine da jedete kesten, vidite zašto je korisno jesti pečeni kesten ili isprobajte naše proverene recepte sa kestenom.
Komentari