Vitamin U

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317825
Vitamin U

Vitamin U, poznat još i kao S-metilmetionin, pripada grupi materija koje su slične vitaminima, ali za lakše prepoznavanje je nazvan vitaminom. Ovaj vitamin nije mnogo poznat, a razlog tome može biti činjenica da nije dobro ispitivan kao što su to npr. vitamin A, vitamini B grupe ili C vitamin.

Uprkos tome, koristi po ljudsko zdravlje se ne mogu osporiti. Smatra se da je vitamin U aktiviran metionin koji ima znatan uticaj na radikale metila, koji su potrebni za ostvarenje sinteze u organizmu čoveka. On se veoma ceni zbog dejstva kod problema sa želudačnom i crevnom sluzokožom.

Istorija vitamina U

Naziv ovog jedinjenja proističe iz latinskog, od reči ulcus, što znači čir, a razlog tome jeste blagovtorno dejstvo ovog vitamina na čir na želucu. Vitamin U postaje popularan sredinom 20. veka i njegovo ime dovodi se u vezu sa američkim naučnikom Garnetom Čejnom. Iako nema dugu istoriju, ova materija za kratko vreme se pokazala kao veoma cenjen saveznik u borbi protiv dosta zloćudnih i ozbiljnih oboljenja.

Izvori vitamina U

Ljudski organizam ne proizvodi vitamin U, već dospeva puem hrane. Izvori ovog vitamina su najčešće neke vrste povrća. Postoji i mogućnost da se ova materija dobije i hemijskim putem, ali tada se dovodi u pitanje njegova efikasnost kada su u pitanju razna oboljenja.

Veoma dobri izvori ove materije nalik vitaminima su kupus, šargarepa, celer, peršun, mladi luk, špargla, cvekla, krompir, brokoli, repa. Da bi ga organizam uspešno usvojio, preporučljivo je da se navedene namirnice konzumiraju sirove.

Povrće

Termička obrada povrća više od 30 minuta smanjuje korisne materije u povrću. Ipak, ne sadrže sve nabrojane namirnice istu količinu vitamina U. Zanimljivo je da kod kultura koje su se gajile u toplijim zemljamakoličina ovog vitamina je znatno veća.

Prema nekim izvorima, vitamin U se može naći i u pojedinim namirnicama životinjskog porekla. U izvesnim količinama ga ima i u žumancetu jajeta, mleku, jetri od životinja koje su odgajane u organskim uslovima.

Uloge vitamina U

Vitamin U štiti želudačno - crevnu sluzokožu i pomaže kod brze regeneracije ako dođe do upale. Ima odlična antihistaminska i antialergijska svojstva. Najkorisnija funkcija u organizmu mu je sprečavanja dejstva histamina, koji se dovod u vezu sa čirom.

Smatra se da može smanjiti bolove. Tvrdi se da vitamin U ima moć da normalizuje nivo kiselina u želucu, što potpomaže bolje varenje hrane. Postoje tvrdnje da pomenuta materija učestvuje u bržem i boljem obnavljanju strukture kože, a takođe poboljšava i rad jetre.

Koristi od vitamina U

Kako naučnici tvrde, vitamin U je nepravedno pod velom anonimnosti jer ima dosta koristi u borbi sa raznim oboljenjima. Kao što smo već pomenuli, on je odličan saveznik u borbi sa čirem na želucu.

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija soka od kupusa pomaže u prevenciji ovog oboljenja, a takođe pomaže u njenom lečenju. Dovoljno je da se pije oko 200 ml svežeg soka dnevno.

Međutim, to nije sve. Ova materija se pokazala lekovitom i kada su u pitanju čirevi na dvanaestopalačnom crevu, kao i kada je reč o gastritisu. Postoje i razna mišljenja da on pomaže kod alergija na određene namirnice, bronhijalne astme, problema sa jetrom.

Štiti od infekcija, jača imuni sistem, pomaže u lakšem prevazilaženju kožnih oboljenja, a uspešno se koristi i kod polenske kijavice. Dokazano je da pozitivno deluje kod depresivnih stanja.

Nedostatak vitamina U

Obično deficit vitamina U se može primetiti kod osoba koje ne konzumiraju povrće koje sadrži ovaj vitamin. Kod nedostatka ovog vitamina je primetna povećana kiselost u želucu, koja takođe može dovesti do čira ili drugih oboljenja želuca.

Problemi sa stomakom

Predoziranje vitaminom U

Vitamin U je vodorastvorljiv vitamin, pa se zato ne zadržava dugo u organizmu i sledi da se svaka doza uneta u organizam i eliminiše iz organizma.

Zato je teško reći da je predoziranje moguće. Ipak, svakako se savetuje da se ne preteruje sa raznim suplementima koji sadrže ovaj vitamin, jer oni ne mogu biti zamena raznovrsnoj ishrani.

Ako želite da konzumirate tablete ili prah koji sadrži ovaj vitamin, onda se prethdno konsultujte sa lekarom. Ako ste već kupili sličan preparat, onda dobro pročitajte uputstvo.

Čuvanje vitamina U

Preparati koji sadrže u sebi vitamin U treba da se čuvaju na suvom i tamnom mestu. Imajte u vidu da se ova materija uništava na visokoj temperaturi, a takođe lako oskidira. Može se reći da hladnoću dobro podnosi.

Delovanje vitamina U sa drugim materijama

Vitamin U se ne smatra agresivnom materijom i ne utiče negativno na usvajanje drugih korisnih supstanci. Smatra se da i drugi vodorastvorljivi vitamini i lekovi ne utiču na usvajanje vitamina U.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji