Teleće meso je preferirano u mnogim državama sveta. Od njega se sprema kako jednostavna svkodnevna hrana poput burgera, tako i prefinjeni specijaliteti sa teletinom, koji mogu da impresioniraju i najzahtevnije poznavaoce kulinarske umetnosti.
Obično se crveno meso, posebno teleće meso teško kuva i zahteva više vremena u kuhinji. Međutim, kuvanje telećeg filea Vajsbrat je izuzetno lako, i to pod uslovom da nudi odličan ukus sofisticirane večere, koja će impresionirati vaše goste.
Potrebni sastojci za teleći file Vajsbrat
Potrebni proizvodi za četiri porcije su 800 grama telećeg kontrafilea, dve supene kašike senfa, crni biber po ukusu, osam supenih kašika maslinovog ulja, četiri supene kašike ulja, četiri supene kašike brašna, dve kašičice majorana, jedna glavica crnog luka, 400 grama pečurki, 200 ml aromatičnog belog vina, ruzmarin i so.
Kako se sprema teleći file Vajsbrat
Naseckajte meso na kolutove debljine ne više od dva cm i istucajte ih pazaći da ih ne pokidate. Namažite ih senfom i pospite ih crnim biberom. Ostavite ih da odstoje na hladnom sat i po vremena.

Pomešajte brašno sa majoranom. Ovu smesu koristite za pohovanje. U zagrejanom tiganju zapržite meso sa obe strane prethodno uvaljano u brašno. Čim dobije zlatkastu boju, izvadite ga iz tiganja, nemojte bacati masnoću. U njoj dinstajte sitno naseckan luk dok ne dobije blago zlatkastu boju. U njega dodajte 100 grama pečuraka naseckanih na ivice, vino, 100 ml vode, ruzmarin i so.
Nakon toga, ponovo dodajte meso i pokrijte tiganj poklopcem. Ostavite da se dinsta 30 ili 40 minuta. Pecite na tihoj vatri. U posebnom tiganju zapržite ostale pečurke na maslacu i maslinovom ulju. Ako ste avanturisti, dodajte i jednu supenu kašiku šećera, tako što će na taj način pečurke dobiti istančan karamelizovani izgled i ukus.
Dobro bi bilo da pečurke budu sveže i po mogućstvu da su lisičarke. Teleći file Vajsbrat se servira u velikim i po mogućstvu porcelanskim tanjirima.
Teletina Vajsbrat se dopunjava garnirungom od dimljenog povrća i dimljenog pirinča sa fidom. Izuzetno dobro se kombinuje sa teškim crvenim vinom, s obzirom na to da napitak pomaže u izražavanju ukusa jela.
Pogledajte još koliko dugo se peče teleći kontrafile, kako da napravimo savršenu pečenu teletinu i uz kakvo vino se jede teletina.
Komentari