Bilo da se servira na prepečenim kriškama hleba, lepo serviran na poslužavniku i okruženo zelenilom i drugim morskim poslasticama, ili čak kao fil za najobičniju palačinku, crni kavijar je svima omiljena poslastica.
Kao i većina delikatesa, njegova cena nije pristupačna za svakoga. U stvari, bilo da vam dolazi u teglama ili konzervama, ili imate sreće da ga nabavite svež, uvek ostaje skup proizvod.
Međutim, za razliku od mnogih drugih delikatesa, čija se cena zasniva isključivo na teškoći pronalaženja, crni kavijar ima brojne koristi za ljudsko zdravlje.
Kada osoba konzumira crni kavijar, njeno telo se snabdeva neprocenjivim mikroelementima. Veoma je bogat proteinima i mogu ga konzumirati čak i oni koji ne žele da jedu mesne prerađevine, ali imaju ribu i morske plodove u dijeti.
Crni kavijar mogu da konzumiraju i deca i odrasli, ali je posebno pogodan za osobe koje pate od gastrointestinalnih oboljenja. Ovo poslednje ga prilično razlikuje od drugih morskih proizvoda, kao što su školjke, na koje ljudi sa osetljivim stomakom nisu tolerantni.
Crni kavijar je prava bomba vitamina i minerala. Zahvaljujući askorbinskoj kiselini koja se nalazi u njemu, svakom organizmu će obezbediti energiju i ojačati imunitet.
Preporučuje se da ga konzumiraju školarci, studenti i drugi ljudi koji imaju potrebu za jačanjem mentalne izdržljivosti jer poboljšava koncentraciju i osvežava pamćenje.

Crni kavijar poboljšava cirkulaciju i pomaže u oslobađanju viška tečnosti u našem telu, što ga čini pogodnim za one koji žele da izgube težinu.
Većina pedijatara preporučuje da čak i deca koja su napunila 3 godine počnu da konzumiraju male količine crnog kavijara. To nije samo ukusna poslastica, već i zaista odličan pomoćnik za jačanje zdravlja!
Kao i druge vrste kavijara, važno je uzeti u obzir činjenicu da crni kavijar sadrži dosta prirodne soli. Ako patite od bolesti bubrega, konzumirajte ga pažljivije.
Takođe, kao i druge poslastice, bilo riblje ili ne, važno je pratiti kvalitet kavijara. Trebalo bi da bude dostupan samo u staklenim posudama ili onima sa limenim premazom, a takođe treba da se uverite da ne sadrži nikakve hemijske aditive. Neki od njih mogu biti čak i štetni.
Nemojte misliti da je najbolji način da dobijete kvalitetan crni kavijar samo kupovinom najskupljeg proizvoda. Uverite se da se riblja jaja mogu dobro protresti, a da kavijar ne liči na lepljivu masu.
A u ovom članku možete videti i finese kod serviranja crnog kavijara.
Komentari