Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako pravilno konzumirati šargarepu za maksimalnu korist

Kako pravilno konzumirati šargarepu za maksimalnu korist

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
77
Konzumiranje šargarepe

Teško je naći osobu koja ne voli da jede šargarepu, kako u salati od šargarepe ili samo da je gricka. Štaviše, danas ćete na internetu pronaći brojne recepte za pripremu ukusnih i sočnih jela od šargarepe u koja ćete se zaljubiti, ali ćete moći i da zadivite svoje goste. Takođe su divan način da ukrasite praznični sto, na primer, možete napraviti cveće od njih.

Pored čistog ukusa šargarepe, one su takođe veoma korisne za naše zdravlje. Na primer, jedna od njihovih najvećih koristi je za vid, ali u isto vreme pomažu u regulisanju digestivnog sistema. Dobro ih je jesti u salati sa malo ulja ili maslinovog ulja, jer se u kombinaciji sa mastima najbolje usvajaju dragoceni sastojci šargarepe.

Upravo je pravilna konzumacija šargarepe neophodna, odnosno da od nje izvučemo što više koristi za naše zdravlje.

Kako pravilno konzumirati šargarepu

Svi znamo da je ovo povrće veoma bogato karotenoidima i posebno beta-karotenima. Upravo iz tog razloga šargarepa spada u grupu namirnica koje spadaju u red najboljih proizvoda protiv raka. Ništa manje važno je da nisu samo antioksidans, već i odličan stimulator imunološkog sistema. Beta-karoten takođe ima veoma dobra antianemična svojstva, jer ima sposobnost da poveća broj crvenih krvnih zrnaca u krvi.

Većina ljudi veruje da sve povrće treba jesti sirovo, jer je tako korisnije i zadržava sve hranljive materije. To je tačno, ali samo donekle, pošto će u šargarepi, na primer, biti sačuvan samo vitamin C, jer se toplotom vrlo lako uništava. Međutim, ovo se ne odnosi na beta-karoten, koji nije osetljiv na toplotu. Tako konzumiranjem kuvane šargarepe ponovo dobijate ovu supstancu, jer se tokom kuvanja ne uništava.

Takođe, kao rezultat termičke obrade šargarepe, karotenoidi se mnogo lakše vare – njihovi ćelijski zidovi omekšavaju, čineći ih mnogo bolje apsorbovanim u našem sistemu za varenje.

I ovde je važno dodati da se ovo odnosi čak i na minimalnu toplotnu obradu, jer je to dovoljno da se korisni beta-karoteni razbiju u oblik koji se znatno lakše apsorbuje.

Kao i u svim aspektima života, važno je pratiti zlatnu sredinu, naime, šargarepu ne treba prekuvati, jer treba da zadrži svoju hrskavost.

salata sa šargarepom

Još jedan koristan savet za konzumiranje šargarepe, koji možda niste znali je da se beta-karoten mnogo bolje apsorbuje sa mastima. Zato je dobra ideja da šargarepu začinite maslinovim uljem, biljnim uljem ili maslacem po želji, jer tako telo mnogo lakše apsorbuje ove korisne supstance.

Česta greška je ostavljanje narandžastog povrća na sobnoj temperaturi duže od 5-6 sati nakon kuvanja, jer to dovodi do oksidacije.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, da biste pomogli svom telu da apsorbuje što više korisnih supstanci iz šargarepe, možete ih nakon kuvanja posipati susamom, maslinovim uljem, belim lukom, jabukovim sirćetom i solju.

Pogledajte i za šta je sok od šargarepe koristan isprobajte naše recepte za krem supu od šargarepe i ovu neverovatnu tortu od šargarepe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest