Pržene tikvice su omiljeno letnje jelo koje se može služiti kao glavno jelo ili kao prilog. Ali da biste uživali u njihovom punom ukusu, važno je dodati pravi sos, koji će istaći meku i nežnu teksturu tikvica.
Evo nekih od najukusnijih i najlakših za pripremu sosova koji će domaće pržene tikvice učiniti pravim delikatesom!
Klasični sos od tikvica sa kiselim mlekom i belim lukom
Kiselo mleko i beli luk su možda najpopularnija kombinacija kada je u pitanju sos od tikvica. Sos je svež, lagan i jednostavan za pripremu.
Potrebni proizvodi:
200 g kiselog mleka (poželjno gustog)
2 čena belog luka, sitno rendana
1 kašika maslinovog ulja
so i biber po ukusu
sveža mirođija, sitno iseckana
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u posudi i dobro promešajte. Ostavite sos oko 15 minuta da upije ukuse.
Blago ljuti sos sa majonezom i senfom

Ovaj sos daje tikvicama lep ljuti ukus i idealan je za one koji vole intenzivnije ukuse.
Sastojci:
2 kašike majoneza
1 kašika senfa (možete koristiti dižon senf za suptilniji ukus)
1 kašičica soka od limuna
prstohvat aleve paprike
so i biber po ukusu
Priprema:
Pomešajte majonez sa senfom, sokom od limuna i začinima. Dobro promešajte i poslužite.
Sos od pavlake i belog luka sa mirođijom

Pavlaka čini sos za tikvice bogatim i kremastim, a beli luk i mirođija dodaju svežinu i ukus. Veoma lepo za tikvice na grčki način.
Potrebni sastojci:
100 g kisele pavlake
1 čen belog luka, sitno iseckan
prstohvat mirođije
so i biber po ukusu
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i ostavite da sos odstoji 10 minuta pre serviranja.
Sos za tikvice sa avokadom i limetom
Ako želite da svojim tikvicama date egzotičan ukus, sos od avokada i limete je odličan izbor. Kremast je, svež i blago kiselkast.
Potrebni sastojci:
1 zreo avokado
Sok od 1 limete
So i biber po ukusu
Malo maslinovog ulja
Priprema:
Izgnječite avokado i pomešajte ga sa sokom od limete i začinima. Dodajte malo maslinovog ulja za mekšu teksturu.
Sos za tikvice sa kiselim mlekom, tahinijem i limunom

Tahini dodaje zanimljiv, blago orašast ukus koji ovaj sos čini izuzetno pogodnim za pržene tikvice.
Potrebni sastojci:
3 kašike kiselog mleka
1 kašika tahinija
Sok od 1/2 limuna
So po ukusu
Priprema:
Sve sastojke pomešajte dok ne postanu glatki. Ostavite 5-10 minuta da se ukusi sjedine.
Ukusan sos za pržene tikvice je završni dodir koji obično povrće pretvara u nešto posebno. Od klasičnog sosa od kiselog mleka i belog luka do egzotičnog krema od avokada i limete ili klasičnog gvakamolea – izbor je vaš. Isprobajte različite varijacije i pronađite svoj lični favorit kada pravite dresing za povrće ili sosove za meso.
Komentari