Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Ishrana osoba sa gihtom

Ishrana osoba sa gihtom

Nina NordNina Nord
Džedaj
1086
Pivo

Kod osoba sa gihtom osnovni režim ishrane treba da je izbalansiran. Namirnice koje sadrže malo purina mogu u sebi sadržati dosta štetnih materija.

Namirnice koje su štetne za obolele od gihta su zasićene masne kiseline i ugljeni hidrati koji se lako apsorbuju. U toku 24 sata treba imati 5 obroka.

Jednom nedeljno bi trebalo odrediti dan za voće, povrće i mlečne proizvode. Preporučuje se mineralna voda koja nije mnogo gazirana, kao i sokovi od citrusa i grožđa.

Sokovi, kao i kompot, se mogu piti do dva i po litra u toku jednog dana. Osobama sa gihtom je dozvoljeno da jedu krompir, paradajz, krastavac, šargarepu, cveklu, luk.

Što se tiče voća, dozvoljeno je citrusno voće, maline, jagode, borovnica, kupine. Dozvoljeno je mleko, mlečni proizvodi, jaja, lignje i škampi.

Kriške i med

Preporučuje se maslinovo i laneno ulje, a dozvoljeni su i proizvodi od testa. Ne bi trebalo preterivati sa slatkišima. Od koštunjavog voća su dozvoljeni bademi, pinjola, kikiriki, pistaći, kao i med.

Trebalo bi ograničiti unošenje soli i salama, kao i kuvanog mesa i ribe, pečuraka, slanine, mahunastih biljaka i turšije. Što se tiče povrća, ograničiti unos spanaća, kiseljaka, celera, karfiola i rotkvica.

Kod stanja gihta je zabranjeno konzumiranje iznutrica, dimljenog mesa, pikantnih začina, prženog mesa, kao i svih začina osim sirća i lovorovog lista.

Zabranjena je i čokolada, kakao, kafa, crni čaj, alkohol, pogotovo pivo i vino. Svako odstupanje od ove dijete obolela osoba skupo plaća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest