Žalfija

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
19697
žalfija

"Zašto čovek da umre, ako u njegovog bašti raste žalfija? " - glasi jedna arapska poslovica. U čuvenim "Salernskim regulama" za žalfiju se naglašava: "Žalfijo, ti si naš spasilac, pomoćnik i dar prirode". Ova biljka, popularna u tradicionalnoj medicini i u kulinarstvu, kao da ima magične osobine - kako za zdravlje, tako i za kombinovanje sa različitim namirnicama u kulinarstvu.

Žalfija (Salvia officinalis) je poznata i kao kadulja. Naziv joj dolazi od latinskog "salveo", što bukvalno znači zdravlje, lekovito ili "ja sam zdrav". U suštini žalfija je žbun, visok oko 30-60 centimetara. Zbog lepih ljubičastih cvetova često se gaji gao baštensko cveće. Ima specifičan i jak miris, koji čini žalfiju poželjnim začinom u kulinarstvu.

Žalfija vodi poreklo sa evropskog i maloazijskog Mediterana. Ona je izuzetno otpotna na zimsku hladnoću, i zbog toga se često gaji i na mnogim drugim mestima u svetu, uključujući i Balkansko poluostrvo, gde nalazi odlične uslove. Za domovinu žalfije smatrano je nekoliko mediteranskih zemalja - Francuska, Španija. Danas je žalfija široko rasprostranjena u celoj centralnoj Evropi.

Žalfija cveta tokom juna-jula, najčešće ima jerko ljubičaste sitne cvetiće. Listovi su joj duguljasti, zimzeleni i dlakavi. Žalfija voli osunčana mesta, peskovitu zemlju i suvu klimu. Kada žalfija precveta, treba da isečete 2/3 od njene visine. Seme žalfije možete nabaviti u cvećarama ili prodavnicama semenja i da gajite biljku u domaćim uslovima.

Crvenu žalfiju (Salvia splendens) ni u kom slučaju ne treba mešati sa Perennial Maroon Salvia. U suštini, žalfija ima mnogo različitih vrsta, od kojih su najpoznatije Berggarte (sa oblim listovima i kompaktnog rasta), Tricolor (osnova listova je srebrnasto-zelena, a na krajevima su bledo-žuti do purpurni), Salvia lavandufolia i td.

Sastav žalfije

Listovi žalfije, ili oficijalno "Salvia officinalis", sadrže oko 1, 5 - 2% eteričnog ulja. 100% čistog ulja Muskatne žalfije sadrži aktivne komponente kao tujon (41-69%), borneol (7-16%), cineol, kamfor. Odlikuje se specifičnim, oporim svežim mirisom sa muskatnom notom.

Estradiol koji se nalazi u ulju snižava povećane vrednosti insulina. Pomaže u lečenju artritisa, bakterijskih infekcija, otoka i infektivnih bolesti grla. Nazivaju ga još "uljem srednje note" ili "ženskim uljem". U žalfiji su otkriveni alkaloidi, flavonoidi, tanini, urosolna, oleinska i hlorogena kiselina, vitamin P, vitamin PP, niacin, ptovitamin A, vitamin B1, nikotinska kiselina, fitonocidi, uvaol, paradifenol.

listovi žalfije

Izbor i čuvanje žalfije

Sušena žalfija može da se kupi u brojnim prodavnicama. Čuvajte začin na suvom i hladnom mestu. Ako odlučite da gajite žalfiju u saksiji, uživaćete u neverovatnom mirisu u svom domu. Žalfija u saksiji je otporna na neverovatno niske temperature, a zimi nema potrebe za čestim zalivanjem.

Primena žalfije u kulinarstvu

Salvia officinalis je vrsta žalfije koja se najčešće koristi u kulinarstvu. Lišće žalfije ima jaku aromu, zbog toga je dovoljna u malim količinama. Još su stari rimljani koristili žalfiju za kuvanje.

I danas je njena upotreba široka u tradicionalnoj italijanskoj, ali i svetskoj kuhinji. Žalfija se prvenstveno koristi za pripremu teletine i svinjetine. Najpoznatije jelo sa njenom aromom je Saltimbocca na rimski način.(Saltimbocca alla romana) - rolat od teletine, pršute i žalfije.

Po tradiciji, žalfija se koristi za pripremu različitih vrsta testenine - njokama i drugoj pasti, tako što se listovi preprženi na maslacu zalivaju sosom. Neobičan i jedinstven ukus salata postići ćete tako, što ćete ih posuti svežim cvetovima biljke. Koristite suvu žalfiju za aromu različitih peciva.

Korisno dejstvo žalfije

Hipokrat je smatrao žalfiju svetom biljkom, i čudotvornim lekom za sterilitet. Epidemije koje su harale drevnim Egiptom donele su masovnu smrtnost, i žene su bile prinuđivane da piju žalfiju, da bi se povećalo stanovništvo. U srednjem veku žalfijom u čak lečili i kugu.

Svakako najzanimljivija je legenda o žalfiji ona o rađanju Isusa Hrista, ili tačnije posle njegovog rođenja, kada su Josif i Marija bežali od cara Iroda. Oni su krenuli od Vitlejema prema Egiptu, i od straha da ne budu uhvaćeni, sakrili su svoje čedo u bujni grm žalfije pored puta. Od tada se veruje, da je biljka dobila čudotvorne lekovite sposobnosti, i da će onaj ko koristi žalfiju imati dug život, pa čak i besmrtnost.

čak od žalfije

Hipokrat i Diskorid su smatrali žalfiju svetom travom. Uveli su je u medicinu kao protivupalno, okrepljujuće, dezinfekciono, antiseptičko i ublažavajuće sredstvo. I danas se žalfija u narodnoj medicini koristi protiv kamenja u urinarnom traktu, oboljenja bubrega, kod reume i tahikardije.

Napitak od nadzemnog dela žalfije korišćen je sa mlekom protiv kašlja, a takođe i kao aromatično sredstvo koje pomaže varenju hrane. Za lečenje se koriste listovi žalfije, koji nose njen prijatan miris. Lišće žalfije se koristi i za pripremanje čaja.

Neke vrste žalfije, međutim, kao što je Salvia divinorum imaju narkotično delovanje, i ne treba preterivati u njihovoj upotrebi. Dalvija divinorum ima hako halucinogeno delovanje, mada je kratkotrajno. Ova vrsta salvije koristi se žvakanjem, pušenjem ili kao tinktura. Izaziva smeh i euforiju.

Žalfija je jak antioksidans, ima protivupalno i koagulansno delovanje. Čudotvornom biljkom mogu da se leče opadanje kose, oboljenja disajnih puteva i sistema za varenje, olakšava tegove kod čira i gastritisa, smanjuje nekontrolisano znojenje i smiruje valonge kod menopauze. Kod obolenja gastrointestinalnog trakta: 5 grama sitno iseckanog lista žalfije kuva se u 400 ml vruće vode; pije se 20-30 ml svaka 3-4 sata.

Tinkturom od žalfije mogu se uspešno tretirati opekorine, ujedi, kožna oboljenja, kao i ginekološka oboljenja, kao što su problemi sa obilnim sekretom. Oblozi sa žalfijom pomažu kod artritisa i povreda.

Čaj od žalfije možete preventivno piti svakodnevno. Preporučuje se kod jakih menstrualnih bolova i poremećenog menstrualnog ciklusa, za jačanje imunog sistema, poboljšanje varenja hrane i lečenje afti. Kod žena sa poremećenim menstrualnim ciklusom uspostavlja njegovu ravnotežu. Kod klimaksa (menopauze) ublažava iznenadne toplotne talase, znojenje, smiruje nerve. Efikasna je kod obilne vaginalne sekrecije i genitalnog herpesa.

Čaj od žalfije konzumira se i ako vas muče nesanica, depresija, umor, glavobolja. Biljka može da vam poboljša pamćenje, zbog čega se preporučuje kod Alchajmerove bolesti i demencije.

Ulje od žalfije ima mnogo dokazanih pozitivnih delovanja. Stimuliše i balansira nervni sistem, otklanja nesanicu, slabost i depresiju, značajno poboljšava memoriju. Povećava umnu i fizičku sposobnost za rad, aktivira funkcije centralnog nervnog sistema.

Ulje od žalfije može se koristiti i za otklanjanje grčeva, nervnu napetost, glavobolju. Čisti i stimuliše krvotok. Žalfija pomaže kod bronhitisa, kašlja, prehlada.

Vino od žalfije

Vino od žalfije se se koristi kod problema sa gastrointestinalnim traktom. 80 g lista žalfije prelije se sa 1 l crnog vina i stavi se da odstoji 8 dana. Uzima se 20-30 ml nakon obroka.

Štetno delovanje žalfije

Žalfija se ne preporučuje trudnicana i dojiljama. Takođe je kontaindikovana za ljude, koji pate od hroničnih bolesti bubrega.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas