Ako vam majonez nije jedan od omiljenih soseva, i uprkos tome ga svaki put dodajete kao osnovnu varijantu za sos, dobro je da znate sa čime ga možete zameniti, neće vas koštati mnogo napora i sredstava. Pored ovih soseva vaša hrana će biti svežija, ukusna, pripremljena na domaći način i bez konzervanasa i štetnih aditiva kao kod kupljenog majoneza.
Kari sos - propržite 2 supene kašike brašna sa dve supene kašike maslinovog ulja sve dok ne porumeni, dodajte šolju svežeg mleka i buljon začinite 1 supenom kašikom karija, biberom i solju po ukusu i mešajte sve dok ne dobijete željenu gustinu. Ovaj sos je idealan za meso, ribu i testeninu i sa sigurnošću će dodati jednu novu notu vašem jelu.
Sos od belog luka - ovo je jedan od omiljenih soseva mnogih od nas. Beli luk dodaje jedinstvenu i neodoljivu aromu hrani i idealan je za meso, krompire i gurmanske sendviče.
Tzatziki - ovaj grčki sos ide uz sendviče, pečeno meso i povrće. Može lako da se spremi sa kiselim mlekom, svežim krastavcem, belim lukom, maslinovim uljem, sirćetom i solju.
Sos od sira - ovo je jedan veličanstveni sos, omiljen i mladima i starima, lagano pikantan i idealan za načose i krompire. Sa svojim prefinjenim ukusom će obradovati vaše nepce. Potrebna vam je pavlaka za kuvanje, sir čedar, začini i malo ljutog sosa.
Sos od avokada - ovaj sos ima mekan i kremast ukus, može biti predstavljen kao predjelo, ide uz sendviče, meso, povrće i pastu. Za njega su vam potrebni: kiselo mleko, maslinovo uljem nekoliko struka vlašca i biber po ukusu.
Komentari