bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ove namirnice smanjuju rizik od razvoja demencije

Ove namirnice smanjuju rizik od razvoja demencije

Riba pomaže kod demencije

Mnoga istraživanja povezuju konzumiranje određenih namirnica sa smanjivanjem rizika od demencije. Prema poslednjim podacima, odrasi preko 50 godina koji se pridržavaju osnovnih elemenata mediteranske ishrane u trajanju od 4 godine, nisu u riziku da izgube pamćenje.

Testovi dobrovoljava pokazuju da samo nakon 4 meseca ova vrsta režima ishrane odraslih pokazuje mnogo dobre kognitivne rezultate, kao da su u proseku dvete godina mlađi, prilikom čitanja i pisanje brzinskih testova.

Ključ uspešne prevencije demencije je da jedete određene količine svih osnovih sastojaka mediterasne ishrane što je moguće češće, u isto vreme da ograničite unos crvenog mesa, prerađenih sastojaka i peciva.

Koja je hrana koja smanjuje rizik od demencije? Pogledajte u sledećim redovima.

Brokoli i povrće protiv demencije

Sirovo tamnozeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće je povrće kao što je spanać, kelj i zelene salate, imaju više antioksidanasa koji stimulišu mozak i vitamin K. Probajte da jedete po jednu porciju dnevno.

Krstasto povrće

Brokoli, karfiol i prokelj imaju visok sadržaj vitamina K i glukozinolata, koji imaju antioksidanski efekat. Uključite bar 3 porcije od 1/2 šolje u dijetu sedmično.

Borovnice

Svo voće ima pozitivan efekat na zdravlje mozga, dokazano je da su borovnice najkorisnije. One sadrže flavonoide, koji aktiviraju puteve u mozgu i povezani su sa manjim starenjem ćelija. Probajte da konzumirate 1/2 šolje raznog voća tri puta nedeljno.

Pasulj

Pasulj protiv problema sa mozgom

Nije poznato šta pretvara pasulj, sočivo i leblebije u korisne sastojke za mozak, ali je to najverovatnije kombinacija vitamina i minerala. Uključite u ishranu 1/2 šolje kao zamena za crveno meso bar dva puta nedeljno.

Orašasti plodovi

Neslani orašasti plodovi imaju visok sadržaj antioksidanasa i zdravih masti. Orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama, zaštitnog sastojka za mozak. Jedite 1/4 šolje orašastih plodova ili dve supene kašike masla od oraha dnevno.

Riba

Smatra se da jod i gvožđe u svim vrstama ribe pomažu održavanju kognitivne funkcije. Masnije ribe kao što su losos i pastrmka takođe sadrže omega-3 masne kiseline, koje jačaju mozak.

Jedite ribu bar jednom nedeljno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest