Mnoga istraživanja povezuju konzumiranje određenih namirnica sa smanjivanjem rizika od demencije. Prema poslednjim podacima, odrasi preko 50 godina koji se pridržavaju osnovnih elemenata mediteranske ishrane u trajanju od 4 godine, nisu u riziku da izgube pamćenje.
Testovi dobrovoljava pokazuju da samo nakon 4 meseca ova vrsta režima ishrane odraslih pokazuje mnogo dobre kognitivne rezultate, kao da su u proseku dvete godina mlađi, prilikom čitanja i pisanje brzinskih testova.
Ključ uspešne prevencije demencije je da jedete određene količine svih osnovih sastojaka mediterasne ishrane što je moguće češće, u isto vreme da ograničite unos crvenog mesa, prerađenih sastojaka i peciva.
Koja je hrana koja smanjuje rizik od demencije? Pogledajte u sledećim redovima.
Sirovo tamnozeleno lisnato povrće
Tamnozeleno lisnato povrće je povrće kao što je spanać, kelj i zelene salate, imaju više antioksidanasa koji stimulišu mozak i vitamin K. Probajte da jedete po jednu porciju dnevno.
Krstasto povrće
Brokoli, karfiol i prokelj imaju visok sadržaj vitamina K i glukozinolata, koji imaju antioksidanski efekat. Uključite bar 3 porcije od 1/2 šolje u dijetu sedmično.
Borovnice
Svo voće ima pozitivan efekat na zdravlje mozga, dokazano je da su borovnice najkorisnije. One sadrže flavonoide, koji aktiviraju puteve u mozgu i povezani su sa manjim starenjem ćelija. Probajte da konzumirate 1/2 šolje raznog voća tri puta nedeljno.
Pasulj
Nije poznato šta pretvara pasulj, sočivo i leblebije u korisne sastojke za mozak, ali je to najverovatnije kombinacija vitamina i minerala. Uključite u ishranu 1/2 šolje kao zamena za crveno meso bar dva puta nedeljno.
Orašasti plodovi
Neslani orašasti plodovi imaju visok sadržaj antioksidanasa i zdravih masti. Orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama, zaštitnog sastojka za mozak. Jedite 1/4 šolje orašastih plodova ili dve supene kašike masla od oraha dnevno.
Riba
Smatra se da jod i gvožđe u svim vrstama ribe pomažu održavanju kognitivne funkcije. Masnije ribe kao što su losos i pastrmka takođe sadrže omega-3 masne kiseline, koje jačaju mozak.
Jedite ribu bar jednom nedeljno.
Komentari