bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Da napravimo mleveno meso za ćuftice

Da napravimo mleveno meso za ćuftice

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2171
Mleveno meso

U našoj tradiciji ćufte predstavljaju, u najširem smislu reči, dobro samleveno meso, u kombinaciji sa lukom i začinima. Oblik im je raznovrsan, od pljosnatog do loptastog. Načini njihove pripreme takođe su različiti. Ćuftice se prže, peku na roštilju ili u posudi za pečenje u rerni. Neko ga čak priprema i pohovanjem ili kuvanjem.

Kad su u pitanju ćuftice važno je da se zna, da se one ne moraju spremati samo od mesa. Ima svakakvih varijanti ćuftica od povrća, kao što su one od krompira, spanaća, tikvica, leblebija, pa čak i riblje.

Priprema ćuftica počiva na narodnoj tradiciji. Mleveno meso za ćuftice se melje na mašini za mlevenje od masnog svnijskog i telećeg mesa, u odnosu 60 prema 40.

Ćufte

Mogu da se koriste još i meso od bivola, ovčije, magareće, konjsko i meso divljači. Korišćenje masnog svinjskog je univerzalno, ali kao njegova zamena može da se koristi i svinjska slanina. Uopšte, kod nas, ćuftice bez svinjske masnoće su suve.

U svakoj državi, tradicionalni ćuftice se spremaju na različit način. U Turskoj na primer, koriste teleće ili jagnjeće meso za mlevenje.

Priprema mlevenog mesa se nastavlja kada se već samlevenom mesu doda nakvašena sredina hleba, so, zreo ili mladi luk i jaje. Dobijeno se dobro zamesi. U mleveno meso se u različitim krajevima dodaju različiti začini.

Mleveno meso za ćufte

To mogu biti peršun, biber, i/ili kumin. U Bugarskoj je u širokoj upotrebi začin čubar. Ako recept tako zahteva, u mleveno meso se mogu dodati još i pirinač, narendan krompir ili kačkavalj. Prilikom prženja ćuftica, prethodno treba da se uvaljaju u brašno.

Osim univerzalnih ćuftica, postoji još nekoliko vrsta. One se odeđuju u zavisnosti od dodatih začina. Ćuftice začinjene sa dosta ljute iseckane crvene paprike na primer, nazivaju se "nervozne ćuftice". "Tatarske" su većih razmera i sadrže istopljen kačkavalj i ljutu papriku, a ponekad i pečurke, kisele krastavčiće, piment i pivo.

Ćufte na roštilju

Mleveno meso za ćuftice

Neophodni sastojci: 500 g mlevenog 60% telećeg i 40% svinjskog mea, 1 glavica luka, 1 parče hleba, so, čubar (po želji), biber, aleva paprika, piment (po želji).

Način pripreme: Luk se narenda i umesi s mlevenim mesom. Meki deo hleba se nakvasi i takođe se doda. U čaši s toplom vodom rastvori se pola kašičice soli i doda se u smesu.

Začini se čubrom, prstohvatom aleve paprike i bibera i kuminom po želji. Mleveno meso se dobro zamesi i ostavi da odstoji jednu noć u frižideru. Ako nemate toliko vremena i 1-2 sata su dovoljna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest