Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»4 osnovna razloga da redovno jedete kokosovo ulje

4 osnovna razloga da redovno jedete kokosovo ulje

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
4 osnovna razloga da redovno jedete kokosovo ulje

Tokom poslednjih godina kokosovo ulje je postalo sve popularnije i ne samo u kozmetici, s obzirom na to da je izuzetno dragocen izvor niza važnih vitamina i minerala.

Ogromna prednost ovog biljnog ulja je to što ne dovodi do nagomilavanja masnoća u predelu bokova, pozitivno utiče na pamćenje i koncentraciju, a poslednje, ali ne i najmanje bitno - ima neverovatan ukus. Ovo nije kraj razloga za njegovo uključivanje u vašu ishranu, s obzirom na to da je zdravstvenih koristi kokosovog ulja zaista mnogo.

Ubrzava sagorevanje masnoća

Neosporna prednost kod kokosovog ulja je u tome što se masti u njemu ne razgrađuju kao one u telu, već kao ugljeni hidrati. Prostijim rečima rečeno, ovo znači da se ono neće nagomilati u obliku viška kilograma. Masti u kokosovom ulju se skladište u jetri tela, gde se pretvaraju u čistu energiju i tako se realno ne stiže do debljanja. Na ovaj način proizvod ne samo što ne dovodi do dodavanja kilograma, već se realno koristi kod proizvodnje energije - tj. ubrza metaboličke procese.

Sprovedena su različiza istraživanja u ovoj oblasti i dokazano je da samo 2 supene kašike kokosovog ulja na dan mogu da pomognu u smanjivaju masti u predelu struka u periodu od 1-3 meseca, s obzirom na to da je svaki organizam individualan i ovaj rok može i malo da varira.

Kokosovo ulje poboljšava imunitet

Kokosovo ulje

Laurinska kiselina je prisutna u majčinom mleku. Ona je takođe sadržana i u kokosovom ulju, i to u dosta velikoj količini. Upravo iz toga razloga ono ima odlična antibakterijska i antivirusna svojstva, tj- jača imunološke snage tela. Istraživanja na ovu temu dokazuju to što ono povećava odbrambene snage organizma kod prehlada, gripa, herpesa i niza drugih bolesti. U njemu je takođe sadržana i kaprilna kiselina koja ima predivna protivgljivična svojstva. To znači da ono hrabro može da se primenjuje kao prirodni probiotik koji poboljšava floru creva.

Kokosovo ulje sprečava kardiovaskularna oboljenja

Redovna upotreba kokosovog ulja i njegovo dodavanje u meni doodi do smanjivanja lošeg holesterola i povećavanja dobrog. Ovo neosporno dovodi i do poboljšavanja srčane aktivnosti, kao i smanjivanja rizika od patologija vaskularnog sistema. Takođe, ulje pozitivno utiče na metabolične procese u organizmu i ima antiaterosklerotično dejstvo.

Kokosovo ulje poboljšava pamćenje

Redovna upotreba kokosovog ulja ima odlična efekat na moždanu aktivnost. Ono pomaće u stvaranju koristih ketonskih jedinjenja koji su glavni "krivci" za efikasno lečenje različitih neurodegenerativnih bolesti. Ovo su potvrdila i poslednja istraživanja u ovoj oblasti, uključujući i da kokosovo ulje značajno poboljšava kognitivne funkcije.

Da bi vaš meni bio em zdrav, em ukusan, pogledajte naše predloge za bombone sa kokosom ili tortu sa kokosom sa povodom ili bez povoda.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest