bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se prži krompir

Kako se prži krompir

Nina NordNina Nord
Džedaj
10722
Prženi krompir

Prženi krompir je omiljeno jelo mnogih ljudi, ali je važno kako se prži ovo ukusno povrće da bude što je moguće korisnije i prijatnije za konzumiranje.

Zlatna korica na prženim krompirima se formira ako se pravilno prže. Svetlije sorte krompira su idealne za supe i pire, ali ne i za prženje.

Ukoliko želite da vam krompirići budu hrskavi i da zadrže svoj oblik dok se prže, izaberite žute ili roze krompire. Važno je i kako se seče krompir.

Što je tanje nasečen krompir, bolje će se pržiti. Ako ste isekli krompir na deblje kolutove, moraćete da pržite duže.

Da bi krompirići bili ukusni, uklonite višak skroba iz njih. To će učiniti prženi krompir hrskavijim. Isecite krompir i oprerite ga, a onda ga potopiti pola sata u vodi.

Krompir pržen

Izvadite i osušite. Ako ostane vode po krompiru, tokom prženja će prskati ulje. Pržite krompir u prethodno zagrejanoj masnoći.

Masnoća treba da pokrije pola krompira. Pržite ih na jakoj vatri i često ih okrećite, da bi se ispržili ravnomerno. Ukoliko ne želite hrskav, već mek krompir, dodajte malo vode.

Da bi se krompirići ispržili ravnomerno, pržite ih sa zatvorenim poklopcem, ali ova tehnologija iziskuje da pržite na slabijoj vatri. Kada su krompirići gotovi, posolite ih i pospite seckanim belim lukom ili mladim lukom.

Nemojte soliti krompiriće na početku prženja, jer neće biti hrskavi. Ukoliko volite krompir sa prženim lukom, pržite ih odvojeno, a onda ih pomešajte.

Druge krompiriće, koji nisu potpuno prženi i takođe možete da probate, su omiljeni sotirani krompirići.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest