bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje namirnice su bogate gvožđem?

Koje namirnice su bogate gvožđem?

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Mleveno meso

Gvožđe ima važnu ulogu u životu skoro svakog organizma.

U telo čoveka gvožđe dospeva putem hrane. Pokazalo se da namirnice koje su najbogatije ovim veoma vrednim mineralom su džigerica, meso, jaja, mahunarke, hleb i griz.

Što se tiče povrća, najveći sadržaj gvožđa imaju kupus i cvekla. U ribi takođe ima dosta gvožđa.

Spanać sadrži određene količine gvožđa. Međutim, u ovoj biljci postoje i materije koje ometaju potpuno usvajanje gvožđa, pa je to razlog da dijetolozi obavezno preporučuju da se spanać služi sa mesom ili ribom. Na taj način, tzv. oligoelemente ( kojih ima oko 60 vrsta, a među njima je i gvožđe, bakar, cink, selen, nikal i drugi) organizam pravlino usvaja.

Zanimljivo je da priča da je spanać veoma bogat gvožđem u stvari posledica štamparske greške. Kod predstavljanja rezultata jednog nemačkog istraživanja, čiji je cilj bio određivanje sadržaja gvožđa u raznim namirnicama i koje je sprovedeno 1870. godine, decimalni zarez za vrednost spanaća je bio pomeren greškom udesno, pa je vrednost gvožđa u spanaću bila objavljena kao deset puta veća od prave vrednosti.

Spanać

Kako tvrde naučnici sa medicinskog univerziteta u Indijani, SAD, greška je bila ispravljena tek 1937. godine, ali u štampi i crtanim filmovima kao što je Mornar Popaj, već se duboko urezao mit i masovno je prihvaćen da je spanać bogat gvožđem.

Potrebna količina gvožđa prema 1 kg težine je: za decu - 0.6 mg, za odrasle - 01. mg i za trudnice - 0.3 mg dnevne potrebe.

Po pravilu, gvožđe koje unosimo putem hrane je sasvim dovoljno, ali u nekim specijalnim slučajevima, kao što je anemija i doniranje krvi, potrebno je unositi i gvožđe koje se nalazi u vidu dodataka ishrani.

Veoma je važno znati da prekomerna konzumacija gvožđa šteti organizmu i može imati fatalne posledice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest