Crni Pirinač

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
311815
Pirinač crni

Crni pirinač predstavlja žitaricu koja je pripitomljena u Aziji. Iz tog razloga je široko rasprostranjena u kulinarstvu mnogih zemalja kao što su Kina, Japan i Koreja. Naziva se još i ljubičast pirinač, zbog nijanse koju dobija nakon što je podložen temičkoj obradi.

Specifična boja hranljive namirnice je izazvana prisustvom antocijanina (pigmenta) u njegovom sastavu. Iste pigmente možemo naći u borovnicama i grožđu. Crni pirinač je veoma cenjen ne samo kao egzotična komponenta jela, već i zbog svog kvaliteta kao super namirnica.

Istorija crnog pirinča

Crni pirinač ima veoma staru istoriju. Drevni kinezi su ga nazivali carskim pirinčem. Obični ljudi smatrali su ga za zabranjenu hranu jer su samo car i njemu bliski imali paravo da jedu tamna zrnca. Stroge kazne su pretile svakom ko se drzne da posegne za ovim pirinčem. Neretko su bili kažnjavani i smrću.

Zašto su vladari toliko insistirali da su oni koji jedu crni pirinač jedinstveni? Prema tadašnjim verovanjima mala crna zrnca mogu da osiguraju dugovečnost i zdravlje onoga koji ih jede. U prošlosti crni pirinač se uzimao kao lek.

Narodni lekari su ga preporučivali kod stomačnih problema i za stimulisanje rada nadbubrežne žlezde. Smatralo se još da izoštrava vid i da može da se koristi kao afrodizijak i kao sredstvo za bolju cirkulaciju.

Crni pirinač

Sastav crnog pirinča

Crni pirinač nije slučajno bio omiljena namirnica u drevna vremena. Sva njegova korisna svojstva postoje zbog njegovog bogatog sastava. Crni pirinač je izvornik proteina, mnogo korisnih aminokiselina, vitamina B9 i vitamina E. Ima u sastavu i minerale kao što su magnezijum, cink, fosfor, mangan, karoten, vlakna i dr. Zapravo, sadržaj vlakana u njemu je 4 puta veći nego kod belog pirinča. Crni pirinač je niskog sadržaja šećera, a gluten potpuno odsustvuje iz njegovog sastava.

Kuvanje crnog pirinča

Kako smo ustanovili ranije, crni pirinač se upotrebljava veoma često u azijskoj kuhinji. Inače, da bi se dobro skuvao, treba imati u vidu neke njegove osobine. Treba zapaziti da ta vrsta pirinča ima tvrđu koricu u poređenju s belom raznovrsnošću, eto zašto njegova priprema nalaže pretodno potapanje. Nakon što očistite i operete pirinač možete da ga ostavite u vodi (koju posle možete da koristite za jelo) 7-8 sati, a nakon toga da pređete na dalju termičku obradu.

Ako ne natopite žitaricu posle ne samo da ćete morati da je kuvvat duže već postoji i veliki rizik da se pojave problemi sa varenjem. U isto vreme dobro natopljen pirinač se kuva oko 60 minuta u vodi (u odnosu 1:2) i nako toga se lako usvaja. Skuvan pirinač se odlikuje tamnoljubičastom bojom, jako izraženom aromom i jedva primetnim sladnjikavim ukusom.

Druga osobenost, koja treba da se ima u vidu kad se on kuva, je da on boji svaku namirnicu s kojom se kombinuje. To nejgovo svojstvo ga činim omiljenom namirnicom iskusnih kuvara. Ali ako ne tražite takav efekat bolje ga zamenite smeđim pirinčem koje neče davati posebnu nijansu ostalim sastojcima specijaliteta.

Inače crni pirinač se stavlja ne samo u osnovna jela, već i u salate i granirunge. Kombinuje se sa svakakvim povrćem, ponekad i sa voćem. Upotrebljava se u različitim kašama, jelima s morskim plodovima kao što su škampi, školjke, rakovi, lignje i dr. Veoma često se upotrebljava za pravljenje sušija.

Kuvan crni pirinač

Neke od ovih kombinacija nisu posebno karakteristične za naš ukus i čak nam se ne bi činili ni posebno primamljivim. S druge strane, kombinacija crnog pirinča i kokosovog mleka sigurno može da asocira na naše dobro poznato mleko s pirinčem.

Koristi od crnog pirinča

Crni pirinač budio je radoznalost ne samo drevnim lekarima već i savremenim. Zato postoji razlog da on bude objekat istraživanja i u današnje vreme. Neka od poslednjih istraživanja naglašavaju da crni pirinač pomaže u prevenciji različitih vrsta raka, dijabetesa, hipertenzije i drugih ozbiljnih oboljenja. Prema američkim specijalistima samo mali procenat pirinča sadrži mnogo više korisnih materija od borovnica koja imaju reputaciju super hrane.

Ova vrsta pirinča je ivzornik vitamina i minerala koji su izuzetno potrebni našem organizmu da se pravilno razvija. Sve te materije su nam najpotrebnije tokom hladnih meseci kada smo napadnuti od strane svakakvih virusa i imuni sistem nam je slabiji.

Do izvesne mere crni pirinač se smatra korisinijim od belog jer se u njemu nalazi manja količina natrijuma. Osim toga ne sadrži gluten, što ga čini omiljenom hranom za sve ljude koji ne jedu žitarice kao što su pšenica, ječam i raž zbog intolerancije na gluten.

Crni pirinač je omiljena hrana i iz mnogo drugih razloga. On se preporučuje kod problema sa kosom, uključujući opadanje kose i sede vlasi. Prema kineskoj medicini on pomaže rad jetre i posebno je koristan za žene koje su skoro rodile. Preporučuje se još i kod problema s bubrezima i sistemom organa za varenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji